Tankar om Idolerna

Jag hade tänkt skriva av mig litegrann nu om hur jag känner för Idolerna, utan att bedöma dom utifrån ett visst framträdande.

Daniel först ut då. Tycker han är en kille som verkligen kan sjunga. Han är väldigt bra tekniskt och kan göra mycket med sin röst. Tyvärr gillar jag han inte så starkt som alla andra verkar göra. Känns lite som förra året, med Markus. Alla avgudade honom, utom jag. Jag tyckte att han var en bra sångare och så, men kan kände inte för honom som för vissa andra. Samma här, jag känner inte för Daniel på det sättet. Vet inte vad det är. Tycker han väljer mest bara konstiga låtar som ingen annan skulle göra, vissa supersvåra. Känns ibland som att ha väljer dom just därför, för att dom är svåra, och om han klarar av det någotsånär så blir han hyllad. Tar han en enklare låt så blir det jättebra, och blir hyllad ändå. Han är bra, punkt slut. Men jag gillar han bara inte så mycket.

Nästa man till rakning får bli Andreas. Tycker faktiskt att han snart har gjort sitt i Idol. I början tyckte jag det var jätteroligt att han kom vidare, för att han är lite äldre och så, men så har jag kommit på att han inte ens är äldst. Han är bara näst äldst, Sam är äldst. Nåja, mindre om åldern. Nä, men jag tycker som att han gör samma sak hela tiden, varierar sig alldeles för lite. Både vad gäller låtar och stil, och hans sång. Han sjunger exakt likadant varje gång, jag börjar bli ganska less. Det är pang på hela tiden. Han kan inte det här med dynamik, han fraserar dåligt. Trots det så har han ju röstresurser så det svänger om det, skulle kunna sjunga svinhöga A om han så vill, utan problem. Inte många som kan det. Men nä, jag hoppas han åker snart. Tycker faktiskt som Kishti sa, att han nog skulle passa bättre i ett dansband, än som popidol eller liknande. Jag skulle inte köpa en skiva med han, undrar om det är så många som det verkar som skulle göra det. Det är ju ändå lite det som tävlingen går ut på. Man vinner ju ett skivkontrakt. Om Andreas skulle vinna ett skivkontrakt, skulle jag köpa det? Nej.

Nu tar vi en tjej tror jag, Amanda. Tyckte om henne jättemycket i början. Hon var helt suverän, sjöng så himla bra och var så himla ball. Nu tycker jag inte det. Jag vet inte vad som har hänt med henne, men något är det. Tycker inte hon sjunger lika bra längre, långt ifrån. Sen så har jag som tappat, ja vad skajag kalla det, "gillandet" om henne. Jag gillar henne inte lika mycket som förut. Skulle hon åka ut nästa vecka så skulle det inte göra mig så mycket faktiskt. Eller jo, vill ju att Sam åker ut, men om vi bortser från honom så. Vet inte om det är någon mer än jag som tycker att hon bara presterar sämre och sämre, eller om jag bara helt enkelt har fått en hjärnhinneinflammation eller liknande. Hoppas inte ni kommer hata mig för det här, men det är bara mina egna personliga åsikter. Jag vet att det är jättemånga som bara älskar henne och det hon gör. Peter Swartling är ett lysande exemplar på detta. Jag förstår om han blev kär i henne på första audition, det blev nog dom flesta. Men att han fortfarande är det? Näe, det förstår jag inte.

Mattias är en grabb som jag börjar gilla mer och mer för varje vecka. Har hela tiden haft honom som favorit, och tyckte det var jättekonstigt att han hängde löst igår. Jag hoppas att det berodde på att folk tar honom för givet och tror att han går vidare ändå. Det är just det som vi måste sluta tänka på. Det har hänt så många gånger förr, så jag tar inte ens upp några exempel. Eller ja, Patrizia nu senast. Sjukt. Jaja, mer om Mattias nu. Han är en sån som man nog inte kan ogilla direkt. Jag tror ingen direkt tycker att han är jättedålig och borde åka ut nu med detsamma. För han är jäkligt bra, det är han. Skulle vilja se och höra han i en maffig låt, typ Bed of roses. Få se om han kan göra den lika bra som Erik förra året. Jag hoppas vi kommer få se han göra mer sånna låtar, just bara för att bredda sig. Nu kör han ju mest det han mest är, lite pojkbandsstuket. Jag vet att han inte vill kalla sig för pojkbandskille, men han är ju lite så. Kanske inte till sättet, men rösten hans passar så bra till det. Se bara på hans gårdagsoriginalartist Justin Timberlake. Han började sin karriär i just ett pojkband. Nu är han en av dom största stjärnorna i världen. Han kör inte alls pojkbandslåtar, men han kör lite pop/soul/softrock-blandning. Det är nog det Mattias också är. Att ha en pojkbandsröst är absolut inget negativt. Pojkbandsröst + pop + soul + softrock = riktigt bra!

Nu har vi kommit till den personen jag verkligen inte gillar, och som jag kommer klanka ned på en hel del. Nämligen Sam. Jag har sagt det hundra gånger förut, men jag säger det igen. Jag har aldrig gillat honom, och kommer aldrig göra det heller. Han är och förblir en gåta för mig. Vad ser alla dessa människor i honom? Vad såg juryn i honom, förutom hans speciella röst? Jag fattar det bara inte. Han är inte självsäker, han har en säregen men inte speciellt bar röst, han har ett dåligt scenspråk, han har konstiga ansiktsuttryck och uttrycker inga känslor. Han har egentligen ingenting, utom just hans säregna röst. Det måste helt enkelt ha varit därför juryn gillade honom. För sen han kom vidare till finalen, så har juryn alltid gett honom ris. Sagt att han rör sig dåligt och ser konstig ut på scen. Och snälla du, ta av dig kepsen någon gång! Jag vet att kepsen symboliserar dig, men vi ser dig inte riktigt. Och den är inte speciellt snygg heller. Ta en hatt eller något nästa gång, som du kan kasta ut till publiken. Sen så verkar han inte tro på sig själv heller. Han är för skruttans över 30 år och låter som en liten osäker 10-åring. Har ni inte tänkt på det? I alla intervjuer med honom. Han sitter och ser ut att försöka gömma sig lite, som om han helst hade velat vara någon annanstans. Sen så låter han frukansvärt osäker på rösten, väldigt mesig faktiskt. Känns som att om han skulle få frågan om han vill ha en vaniljglass eller en chokladglass, antingen skulle svara om han fick en bit av varje, eller så ingen alls, för han vet inte vilken han ska välja eftersom han inte vet vilket han tycker är godast. Men en 2-åring vet om han tycker vanilj eller choklad är godast. Nu har han ju inte fått den frågan, och förmodligen vet han också vad han tycker mest om för sorts glass. Men det är den feelingen jag får när någon pratar med honom. Han utstrålar osäkerhet till högsta nivå. Hoppas verkligen han åker ut på fredag, så vi slipper se  och höra honom nå mer.

Från den jag ogillar mest, till den jag gillar bäst - Christoffer. Jag bara älskar den här killen! Han är så himla skön. Han är sig själv och kör sitt eget race. Hans stil är soul, och soul är bra. Softa soulkillar är nog kanske min grej. Blandat med lite pop då också. Han kan verkligen fånga en publik. Både med röst, sång och utstrålning. Även om han skulle sjunga kasst så skulle han fånga mig med sina ögon. Hans ögon alltså. Sjunger han en glad låt så riktigt sprudlar hans ögon glädje. Sjunger han en ledsam låt, så ser hans ögon ledsna ut. Han kan verkligen förmedla en känsla, främst med ögonen. Sen så rör han sig bra på scen, känns väldigt naturlig och säker, lugn i det han gör. vad sa jag mer än utstrålning. Jo, rösten. Hans röst är ju en gudagåva. Som Daneil Breitholtz sa igår, han älskar Chris knirriga, knarriga röst. Det gör jag med. Jag gillar då folks röster är lite hesa och mystiska på något sätt. Sen så har vi sången kvar. Det hör väl ihop lite med rösten, men ändå. Han sjunger jättebra, och är vädigt tonsäker. Han är duktig på dynamik och frasering. Han är nog bra på allting som har med sång, musik och framträdanden att göra. Jag vill absolut se Chris i finalen i Globen. Det är han vekrligen värd. Han är faktiskt så pass bra. Sen att jag ska se den live, så skulle det ju vara ännu mer fantastiskt om min absoluta favorit är med då.

Två tjejer kvar. Vi börjar med Evelina. Jag tycker sådär om henne. I ena stunden gillar jag henne skarpt, som förra veckan. Men i andra stunden så gillar jag henne inte lika mycket. Hon har aldrig riktigt rott i land hos mig ännu, och jag vet inte om hon kommer göra det heller. Hennes personlighet verkar som skön, men samtidigt lite för uppjagande. Vet inte riktigt hur jag ska beskriva det, men hon har inte fastnat. Sen om jag ska bedömma henne artistiskt sett så är hon väldigt ojämn. Förra veckan riktigt lyste hon, och var bland dom två, tre bästa. Igår var hon bland dom två, tre sämsta. Men hon har ändå saker som jag tycker om, till exempel hennes hesa röst. Hon är till och med lite hes när hon pratar, och jag tycker sånt är väldigt charmigt på något sätt. Så jag hoppas att hon kan rycka upp sig och göra en Erik nu. Gör en I don´t wanna be - grej och ta alla med storm. Du gjorde en sån förra veckan, men det höll inte nu. Gör en igen nästa vecka, och stanna sen på den nivån och börja klättra uppåt.

Sist ut, min favorittjej Marie. Då jag såg henne första gången tänke jag bara dum blondin som varit med i Big Brother. Men sen jag hörde henne sjunga så skäms jag verkligen för mina första tanke. För hon är så himla bra! Hon trollband mig verkligen i kvalveckan, då hon båda gångerna sjöng smäktande ballader. Trodde inte då att hon skulle kunna sjunga något annat, och blev lite orolig. Men det hade jag inte behövt bli, för i första fredagsfinalen så rök hon av med en rocklåt, och ägde totalt scenen. Det är det som är så härligt att se med henne. Hon är verkligen mång- eller allsidig. Hon kan sjunga ballad, hon kan sjunga svängig pop och hon kan sjunga rock. Jag tvivlar inte på att hon skulle kunna sjunga soul och country också, kanske till och med lite indiskt. Men nu känns det verkligen som att ingen längre förknippar henne med BB, utan nu är hon IdolMarie för hela slanten. Kände också i början att hon, trots sin fantastiska sång, ändå var lite dum blondin med stora bröst. Det var någon kommentar hon hade någon gång som fick mig att känna så igen. Men nu efter några veckor så känner jag inte det heller. Hon är en helt vanlig tjej, som råkar vara blond och storbystad. So what? Hon är en fantastisk sångerska för det! Den bäst i Idol.


Som ni kanske märkte så har jag tre favoriter; Chris, Marie och Mattias.
Sen så har jag en som jag verkligen inte gillar: Sam.
Sen finns det några som jag har börjat tröttna på: Andreas och delvis Amanda.
Sen så har jag några som jag önskar att jag tyckte om mer, och som jag egentligen borde tycka om mer: Daniel, Evelina och delvis Amanda.


Kommentera gärna och säg vad ni tycker om Idolerna. Vem förtjänar en plats i Globen? Vem stör ni er på? Vem är bra, men som inte berör er?

Kommentarer
Postat av: Cecilia

Jag håller helt med dig om Amanda, och jag tror många tänker likadant, att hon faktiskt inte är så bra som hon var under audition och kvalet. Det är som att man inte vågar säga det för att man hyllade henne så enormt mycket från början.
Jag tycker fortfarande hon är grymt cool, men tävlingen går ju inte ut på det så jag vet inte riktigt..

Mitt problem med i år är att jag inte alls tycker att Idolerna är lika bra som föregående år. Juryn säger hela tiden att det är det bäst året men det kan jag inte alls hålla med om. Förutom Chris finns det ingen jg gillar så där jätte mycket, som jag har som favorit. Men jag kan gilla dom om dom gör en bra framträdande.
Jag tycker faktiskt generellt att många av dom som vi gissade skulle vara bra innan finalen har visat sig inte vara så bra, alltså att det dom visade i kvalet var det bästa dom kunde och att dom inte kan utvecklas.
Jag hoppas Chris och Mattias kan utvecklas mer, och Marie. Precis som du. Jag vill nog också se någon av dom i finalen just nu.
//Cilla

2007-10-24 @ 08:31:17
URL: http://idolworld.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0