Morfar 💜

Var förbi pÄ kyrkogÄrden dÄ jag slutade jobba för att tÀnda ett ljus. Allhelgonahelgen Àr den absolut vackraste helgen att gÄ till kyrkogÄrden! Det lyser vid praktiskt taget alla gravstenar, sÄ vackert!

Var förbi morfar och sa hej, önskade skitlycka till fisket frĂ„n brorsan. Åh, vad jag saknar min lilla moppa! TĂ€nk att det snart gĂ„tt tre Ă„r redan! Har fortfarande svĂ„rt att hĂ„lla tillbaka tĂ„rarna nĂ€r jag tĂ€nker pĂ„ han...


Svensk eller utlÀndsk, det Àr frÄgan?

Jag fÄr dÄ och dÄ frÄgor angÄende mitt ursprung. Senast var igÄr. Mötte en Àldre dam utanför porten, jag höll upp dörren för henne dÄ hon bar tvÄ fulla kassar, men hon skulle bara lÀmna dom utanför porten. Jag gÄr till min cykel (som stÄr 3m frÄn porten) och ska lÄsa upp den för att cykla till gymmet dÄ damen tittar upp pÄ mig och sÀger 'Du Àr inte svensk va?' DÄ jag svarar att jag Àr det sÄ börjar hon babbla en massa, om att nÀr hon jobbade inom serviceyrket sÄ var det en fransman som hade frÄgat henne om hon var fransyska, vilket hon inte var. DÀremot hade hennes mamma och mormor nÄ pÄbrÄ frÄn NederlÀnderna, sÄ hon trodde att det var samma med mig. Fast hon tyckte jag sÄg ut att komma frÄn typ Japan, Thailand, Indien eller liknande, nÄgot asiatiskt land alltsÄ.
 

SlÀngde ut den hÀr bilden pÄ en Facebook-grupp igÄr dÀr det Àr en massa mÀnniskor som jag inte kÀnner mer Àn via Facebook och Lifestylebymrr 2.0 och frÄgade dom vad dom trodde. DÀr fick jag veta att jag ser ut som en "blandis", mer asiatiskt, argentinsk, portugisisk och samisk.
 
Första gÄngen jag fick höra att jag inte sÄg "svensk" ut trodde man att jag var same. SÄ berÀttade jag det för nÄgra bekanta som pustar ut och vÄgar sÀga detsamma, att jag sÄg samisk ut men att dom inte hade velat frÄga. Efter det har det varit att jag sett asiatisk ut. En trodde nÄgot sydeuropeiskt land en gÄng (dÀr platsar Àven portugisiskt in). Det samiska utseendet kommer tydligen frÄn mina mandelformade ögon (visste inte att jag hade mandelögon?!) och mina höga kindben. Det asiatiska antar jag kommer frÄn att jag Àr mörk rakt igenom, mörkhÄrig, bruna ögon och mörka ögonbryn. Sen har jag upptÀckt att jag fÄr en gulbrun nyans dÄ jag solar, jag blir inte brunbrun (som jag egentligen vill bli) utan jag skiftar i gult (och ibland grönt!), sÄ lite olivfÀrgad hy kan man kanske sÀga att jag har. Det Àr vÀl ocksÄ lite asiatiskt kanske?..
 
Nu Àr det ju sÄ att vi Àr helsvenskar rakt igenom jag och min familj, sÄvitt vi vet i alla fall! SlÀktforskade ÀndÄ litegrann dÄ jag gick pÄ högstadiet och vi verkade vara vanliga svenskar, inga samer heller. Minns jag inte helt fel kunde det ha funnits nÄ italienskt lÄngt, lÄngt tillbaka. Men jag tycker inte det ska spegla sÄ mycket i mitt utseende nu flera generationer senare. Men visst blir man lite sugen pÄ att grÀva djupare i slÀktens historia och se om det finns nÄgon dÀr bakom som var utlÀndsk, pÄ riktigt!
Kan ju avsluta med att berÀtta att min storebror blev tagen för muslim för nÄgra Är sedan. TÀnk vad ett burrigt mörkt skÀgg och en svart liten mössa kan göra (utöver hans mörka hÄr, ögonbryn och ögon)!
 
NÄgot annat som slÄr mig sÄ hÀr i efterhand. Hur kommer det sig att okÀnda mÀnniskor frÄgar en om ens ursprung? Vad har dom med det att göra? Egentligen?! Vad spelar det för roll om jag Àr helsvensk, halvkines eller sydamerikan? Vad vill dom fÄ ut av frÄgan? Det Àr absolut ingenting som stör mig, att dom frÄgar, men vad vill dom ha ut av frÄgan?

Ny hÄrfÀrg

IgÄr fick jag Àntligen fixa till riset till hÄr! InsÄg nÀr mamma började klippa i hÄret att det inte Àr klippt nÄ sen vi var i Turkiet, vilket var i mitten pÄ juni! SÄ det Àr drygt 4 mÄnader sen! Inte konstigt att det var lite nötta toppar dÄ! Sen gjorde ju blekningen i början pÄ juli sitt ocksÄ, halva hÄret framme vid ansiktet har nog aldrig varit i sÄ dÄligt skick förr! Det blev bÀttre med lite toppning och en intensivtoning, men helt bra blir det ju aldrig. Inte förÀn det klipps bort helt. Men sÄ roligt kan vi inte ha! DÄ skulle jag vara tvungen att klippa en mycket konstig lugg! I och för sig har jag funderat pÄ lugg, men jag orkar inte styla den varje dag! SÄ det fÄr allt vara hellÄngt ett tag till.


HÀr syns den blonda risiga kalufsen och sÄ den lite kortare och nÀstan helt naturliga mörka fÀrgen. Halva hÄret Àr ju faktiskt min naturliga hÄrfÀrg och toningen gjorde nederdelen pÄ hÄret i nÀstan exakt samma fÀrg! SÄ det kÀnns bra! Bara se hur lÀnge fÀrgen sitter...

SÄ var den Àntligen hÀr!

Ord Ă€r överflödiga! 


SÄ samma men ÀndÄ sÄ olik!

Första bullen

I torsdags bakade jag bullar. För första gÄngen helt pÄ egen hand! Har bara bakat bullar en eller tvÄ gÄnger tidigare och dÄ tillsammans med mamma. Nu gjorde jag ett försök sjÀlv och jag mÄste nÀstan fÄ skryta och sÀga att dom blev nÀstintill perfekta! KÀnns bra! NÀsta utmaning blir att göra saffransbullar om nÄgra veckor, pÄ egen hand! LÀngtar redan efter saffransbullar! SÄ gott!Halva satsen blev med kanel och den andra halvan med mandelmassa och vanilj. Tryckte hela fyra bullar som "frukost"! Galet men galet gott!

Börjat baka

Nu har jag tvÄ fikasorter i frysen inför födelsedagen. I lördags blev det philadelphiabullar i lÄngpanna och idag blev det sirapskakor, hÀlften med Daim! Mycket gott! Trodde först att dom skulle bli misslyckade dÄ dom aldrig flöt ut, trodde dom skulle bli tjocka och ogrÀddade. Men tror att dom blev alldeles perfekta!
 
 
Philadelphiabullar i lÄngpanna.
Sirapskakor, med och utan daim.

Ben&Jerry

IgĂ„r kvĂ€ll Ă„t man inte det bĂ€sta kanske, men riktigt gott! Började dagen med frukost/lunch bestĂ„ende av ugnsbakad kanelbullegröt! Den blev tyvĂ€rr inte riktigt som jag ville ha den, men det var helt klart Ă€rbar! Besöket hos brorsan pĂ„ eftermiddagen resulterade i att man fick smaka pulled pork-burgare med coleslaw, riktigt mumsigt! Det hela fortsatte sen med pizza pĂ„ ÄP, fy sĂ„ mĂ€tt jag var efter det!
 
KvÀllen avslutades med att testa en ny smak pÄ Ben&Jerry-glassen, nÀmligen denna:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Var visst lite glupsk!

Heltid

Saker och ting blir inte alltid som man tÀnkt eller förvÀntat sig. Ibland blir det faktiskt lite bÀttre!
Som ni vet sÄ slutade jag för snart en mÄnad sen mitt gamla jobb pÄ Fyrklövern för att börja pÄ den nyöppnade avdelningen Gullvivan. Första veckan gjorde vi i ordning avdelningen inför vÄra boendes inflyttningar. Sen drog jag till Stockholm 1,5 vecka. NÀr jag kom tillbaka dÀrifrÄn hade avdelningen varit öppen i 1 vecka och jag jobbade dÄ mitt första skift, detta var alltsÄ förra mÄndagen. Tisdag em ringde min chef upp och erbjöd mig en heltidstjÀnst pÄ KÀllbacken som jag tackade ja till! Dagen efter meddelades KÀllbackens personal och dagen efter det meddelades Gullvivans personal. SÄ nÀr jag kom tillbaka i fredags för att jobba helg visste alla om det!
 
 
I onsdags skrev jag pÄ mitt nya anstÀllningsavtal och igÄr sa jag upp mig frÄn min nuvarande tjÀnst. SÄ nu Àr allt klart! Jobbar mÄnaden ut kvar pÄ Gullvivan och frÄn och med den 1 november börjar jag pÄ KÀllbacken. MÄste boka in nÄgon introdag dessa kommande tvÄ veckor, hur nu det ska gÄ dÄ jag jobbar nÀstan alla dagar. Men det ska bli kul! KÀnns skönt att jag inte har hunnit landa pÄ Gullvivan Àn, för dÄ skulle det ha kÀnts lite jobbigt att byta arbetsplats Äter igen.
 
Skojjade med min familj och sa att ska det gÄ sÄ hÀr fort att gÄ frÄn 80% till 100% sÄ Àr jag kommunchef innan Äret Àr slut!

Pyntat pÄ jobbet

I onsdags jobbade jag en kort dagtur, och dÄ vi var lite extra personal sÄ fick jag leka hustomte. Eller skogsarbetare. Eller vaktmÀstare. Eller shoppare. You pick!
Började med att jag drog ut pĂ„ Åsen och fixade en massa tallris. Sedan fyllde jag fyra stora krukor med ris innan jag satte ljusslingor i dom. Och sĂ„ fint det blev! Nu Ă€r det bara lite mer snö som saknas sĂ„ kommer det vara perfekt!
 
 
 
Och sÄhÀr fint möts alla besökare nÀr dom kommer och hÀlsar pÄ! Ja, all personal och alla boende ocksÄ naturligtvis!

Bredare

Har Àntligen fÄtt tummen ur och fixat till bloggen! Har vÀldigt lÀnge velat bredda bloggen för ska jag mobilblogga sÄ Àr minsta bildstorleken 600px. Och det har inte bloggen klarat av tidigare, den har klarat max 530px eller liknande. Men nu Àr det Àntligen fixat!
 
Och nÀr jag breddade hela bloggen var jag ju tvungen att bredda Àven headern, sÄ en förnyad version av headern Àr nu pÄ plats! Nu kÀnns det bra och jag kan andas ut! Puh..
 
Den gamla headern.
 
Nya headern!
 
Kanske jag blir duktigare pĂ„ att blogga nu. Har inte alltid lusten att starta upp datorn, men nu nĂ€r jag inga ursĂ€kter har för att mobilblogga med bilder lĂ€ngre sĂ„ kanske jag orkar ta mig tiden till det. En blogg Ă€r ju betydligt roligare att lĂ€sa om det finns bilder i den. Även om det bara Ă€r dĂ„liga mobilbilder. Fast i och för sig sĂ„ Ă€r vĂ€l gryniga mobilbilder snart ett minne blott dĂ„ jag snart uppgraderar min iPhone! Woho vad jag lĂ€ngtar!

Önskelista

Med bara 30 dagar kvar till min födelsedag Àr det nog god tid att skriva en liten önskelista. Dessutom Àr de bara 72 dagar kvar till julafton, sÄ nu Àr det Àven hög tid att tÀnka pÄ julklappar!
 
 
GjutjÀrnsgryta.
 
FjÀrrströmsbrytarset.
 
Skiddress.
 
Röda Lundhagsbyxor.
 
Nya snowboardskor.
 
Löparklocka med gps.
Startavgift till Lidingöloppet 2015.
 
Nya goggles.
 
Massage.
 
Biobiljetter.
 

Nike Flyknit 4.0.

7 mÄnader

TÀnk att den hÀr lilla damen redan har hunnit bli 7 mÄnader! Tiden springer verkligen ivÀg! Tror jag mÄste göra ett besök till veckan hos min bror!
 
 
 

 
 

Min vÀrld Àr vacker!

Hade fĂ„tt höra att det snöade igĂ„r kvĂ€ll, men hemma hos mig sĂ„ snöade det inte dĂ„ jag la mig. Men i morse var det minsann alldeles vitt ute! Och det snöar fortfarande! Åh, lycklig blir Lotta! Snö gör verkligen vĂ€rlden sĂ„ mycket vackrare! Jag hoppas att den stannar! Men vilken förstasnö har nĂ„gonsin stannat?
Tur man jobbar hela helgen sÄ man inte behöver bilen, för den har sommardÀck Àn! MÄste ta mig till Vidsel till veckan för att byta dÀck. Speciellt om snöandet fortsÀtter!
 
En stor tummen upp för snön!

iPhone 6

IgÄr var jag in pÄ Telia och bestÀllde en liten "födelsedagspresent" Ät mig sjÀlv, nÀmligen en ny iPhone 6! Den Àr vÀldigt mycket större Àn min lilla 4a, men jag tror man vÀnjer sig rÀtt snabbt! Brorsan har bestÀllt en iPhone 6 Plus, den Àr ju enorm! NÀ, sÄ stor vill jag absolut inte ha.
Valde i alla fall den hĂ€r i silver. Är som van med svart framsida sĂ„ jag tĂ€nkte jag fortsĂ€tter pĂ„ det. DĂ„ ser man bĂ€ttre kanten pĂ„ skĂ€rmen ocksĂ„ tror jag.
Har Àven börjat kolla pÄ skal till mobilen, kommer inte köra utan skal eller skyddsplast. Har inte gjort det med min 4a, och den har ju hÄllit hur bra som helst! Finns typ inte en repa pÄ den. SÄ jag fortsÀtter i samma anda sÄ kanske min 6a hÄller lika lÀnge, vilket Àr 3,5 Är nu! Galet lÀnge alltsÄ!
 
Är riktigt sugen det andra uggleskalet, var sĂ„ fint tyckte jag! Och sjĂ€lvklart kommer det va en uggla pĂ„ mitt skal, nĂ„got annat vore ju otĂ€nkbart! Eller, hittade faktiskt det dĂ€r med apan ocksĂ„, jĂ€ttesöt! Den andra ugglan finns bĂ„de som plastskal och som plĂ„nbok. SĂ„ det kanske blir plĂ„nboksuggla och apskal, sĂ„ kan man variera sig lite. Dom har ju sĂ„ himla mycket fint och prisvĂ€rt pĂ„ Fyndiq!

Tjurruset 2014

I lördags var det sĂ„ dags för Tjurruset, Ă„rets sjĂ€tte och sista lopp. Även det skitigaste, ovanligaste och mest varierande lopp! Det Ă€r inte var dag man springer över leriga Ă€ngar, i gamla ruttna trĂ€sk, i grĂ„lerediken, leriga fĂ€lt, simmar i gyttja och gammalt unket vatten. Det Ă€r jobbigare, och Ă€ven roligare, Ă€n vad man kan tro! Trodde det skulle bli kallt och att jag skulle frysa dĂ„ man kom upp ur vatten- och lerhĂ„l, men inte alls! Man höll vĂ€rmen kan jag lova!
 
 
Lite kort om hur banan var uppbyggd:

Kilometer 1 Vi börjar med lite Àngslöpning. Det lÄter mysigare Àn det Àr = ojÀmt underlag.

Kilometer 2 Knixigt trailspÄr, blött dike, backe med rejÀl stigning.

Kilometer 3 Passage genom vatten (hÀr fÄr du vatten till axelhöjd). 100 meter gungfly, trÀsk och lÀtt obanad terrÀng.

Kilometer 4 Backe med 20 meters stigning, grusvÀg och trailspÄr.

Kilometer 5 Brant backe, stigar, obanad terrÀng bland annat pÄ berghÀllar

Kilometer 6 100 meter genom trÀsk, brant backe.

Kilometer 7 HÀr fÄr du lite lÀttare löpning med motionsspÄr och stig.

Kilometer 8 Kuperad stig, dikeslöpning (cirka 150 m) - kan bli riktigt tufft. Àngslöpning och obanad terrÀng.

Kilometer 9 LÀtt obanad terrÀng, grusvÀg, och en snÄrig gammal sjöbotten.

Kilometer 10 Du nÀrmar dig slutet - men kan verkligen inte pusta ut. HÀr möter du nÄgra vattenhÄl/trÀsk, Àng, grusvÀg och som avslutning en uppbyggd hinderbana.

 

 
 
 
 
 
 
 

 
Lerstanken inne i badrummet efterĂ„t dĂ€r alla vĂ„ra klĂ€der lĂ„g var inte att leka med! Vi sköljde och sköljde och jag tror vi sköljer ur lervatten Ă€n, det slutade aldrig komma! ÅterstĂ„r att se om klĂ€der och skor gĂ„r att rĂ€dda eller om det luktar för illa Ă€ven efter tvĂ€tt. Vet inte hur vi tĂ€nkte nĂ€r vi bĂ„da hade vita trosor pĂ„ oss, men dom slĂ€ngde vi faktiskt! Bara sĂ„ ni vet!

Back into the gym

Det kÀnns som att det Àr en evighet sen jag var pÄ gymmet senast. Var dÀr med Elin för nÄgra veckor sen, men har ju som varit sjuk och bortrest sen mitten pÄ augusti sÄ har kanske varit 2-3 ggr pÄ gymmet senaste 1,5 mÄnaderna! Galet lÀnge! Men nu Àr jag tillbaka! Och dÀr blir jag nu ett tag! Löpningen Àr typ lagd pÄ hyllan för den hÀr sÀsongen, kommer bara bli kortare underhÄllslöpning ute nu innan snön kommer, annars fÄr det blir CT och löpband inne. Och nÀr snön kommer blir det skidor för hela slanten! LÀngtar sÄ! Tills dess blir det gym och stakmaskin! Behöver trÀna upp en uthÄllig mage/core och sedan en stark överkropp, det Àr inte sÄ bara att staka i 9 mil!
 
 
 
Ska googla runt och försöka lĂ€gga upp ett vettigt trĂ€ningsschema som passar skidĂ„kare. Har Ă€ven börjat lĂ€ngta tillbaka till bassĂ€ngen, sĂ„ ska försöka hinna med lite simning ocksĂ„. Åh, varför ska det finnas sĂ„ lite tid till att göra allt man vill?!

Lidingöloppet 2014

Dagen var sÄ hÀr, dagen jag lÀngtat och halvt fasat inför. Man har hört sÄ mycket om Lidingöloppet, hur jobbigt det Àr och hur hemska backar det Àr, frÀmst dÄ Abborrbacken 5km innan mÄl.
Jag har under den senaste tiden inte kĂ€nt nĂ„gon nervositet alls och bara vĂ€ntat att den skulle komma pĂ„ tĂ€vlingsdagen. Jag har ju trots allt varit sjuk och knappt kunnat trĂ€na nĂ„ senaste mĂ„naden, dessutom har jag trĂ€nat alldeles för lite backar under sommaren för att jag skulle kĂ€nna mig trygg. ÄndĂ„ vaknar jag upp och kĂ€nner absolut ingenting! Ingen nervositet, ingen extrem lĂ€ngtan heller. Allt kĂ€ndes som vanligt, som en vanlig ledig lördagsmorgon.
 
 
Havregrynsgröt, mackor och kokt Àgg bjöds det pÄ till frukost, perfekt uppladdning inför ett krÀvande lopp! Vi Ät lÀnge i lugn och ro, men sedan var vi tvungen sÀtta fart och klÀ oss och packa för att börja bege oss mot Lidingö.
 
NÀr vi skulle byta linje pÄ T-centralen var det otroligt mycket folk i rörelse och nÀr vi sen steg av i Ropsten för att byta till buss ut mot Lidingövallen var det knökfullt! Det gÄr inte att förestÀlla sig hur mycket folk som trÀngdes pÄ en liten yta. Eller ja, har ni stÄtt och trÀngts pÄ en konsert sÄ vet ni. Vi kom oss pÄ en buss och dÀr klÀmde jag i mig en kolhydratjelly, uppladdningen var pÄ gÄng men nervositeten infann sig inte.
Vi tog oss slutligen till Lidingövallen och dÀr tÀnkte vi gÄ pÄ toa och köpa lunch innan vi gick till starten i Kolstorp. Men köerna var enorma sÄ vi stÀllde oss i var sin kö. Mamma var snabbare klar pÄ toa sÄ hon tog över min plats i matkön sÄ gick jag pÄ toa. Fixade fast nummerlappen pÄ bröstet och tidtagningsband i skon medan jag köade. Ganska samtidigt blev vi klara och pÄ vÀg till starten klÀmde jag i mig en hamburgare, det var dÄ bara en timme kvar till start.
 
VÀl pÄ Koltorps gÀrde bytte jag glasögonen mot linser, tog av mig överdragsklÀderna, fixade fast mobilen pÄ armen, slÀngde ner tre magnesiumtabletter (mot kramp) i fickan och sa hejdÄ till mamma. StÀllde mig i toakön men efter 10min hade jag knappt tagit mig halvvÀgs och det var dÄ bara 15min kvar till start. SÄ jag övergav toakön och gick till starten. NÀr startgruppen före hade dragit ivÀg flyttades min startgrupp, nummer 9, fram till startlinjen. UppvÀrmning och hurtig speaker borde göra en nervös, men jag blev aldrig det! Jag var kolugn!
Min plan har alltid varit, och Àr, med alla dom hÀr klassikerloppen att ta mig i mÄl. Det Àr huvudsaken. SjÀlvklart vill man ha en hyfsad tid men det spelar mindre roll. Men, jag har ÀndÄ satt upp tider jag vill, och borde, klara av. Skulle jag inte göra det sÄ gör det ingenting men skulle jag klara tiderna blir jag ju extra glad! Inför Vansbrosimningen hade jag sagt 45min, klarade det pÄ 42:48 och dÄ tog jag inte i sÄ himla hÄrt, speciellt inte i början. SÄ det klarade jag ju inom utsatt tid med 2:12 tillgodo. Nu inför Lidingöloppet hade jag satt tiden till 3:30. Men, eftersom jag varit krasslig och inte kunnat trÀna ordentligt den senaste mÄnaden sÄ kÀnde jag att bara jag klarar reptiderna och tar mig i mÄl fÄr jag vara nöjd! Jag vet att en av killarna i tv-serien En Klassiker ville testa och se hur lÄngt en normaltrÀnad kille kunde ta sig i en svensk klassiker. Han tog sig i mÄl men sa att man mÄste absolut trÀna mer Àn vad han hade gjort för att ta sig an en sÄn utmaning, och han tog sig i mÄl pÄ drygt 4h. Jag sjÀlv skulle sÀga att jag Àr normaltrÀnad, kanske snÀppet över, medan mÄnga andra sÀkert ser mig som vÀltrÀnad (vilket jag inte gör), sÄ att komma i mÄl kÀndes som en rimligare chans Àn under 3:30. Samtidigt, redan i torsdags dÄ jag vaknade kÀnde jag mig piggare Àn pÄ lÀnge och det har bara kÀnts bÀttre och bÀttre för varje morgon. SÄ jag hade ÀndÄ en förhoppning om att klara det pÄ 3:30.
 
 
Klockan slog 13:50 och PANG! DÀr gick starten! Vi for ivÀg, springandes utför en liten grÀsslÀnt, som inte var sÄ grÀsig lÀngre och blev lite lerig en bit fram. Alla löpare drog ihop frÄn en stor utbredd skara till en lÄng, smal fÀrgglad larv som ringlade sig fram pÄ en stig. Jag sprang pÄ i mitt egna tempo och kÀnde mig pigg! Det Àr nog en av mina styrkor vid lopp, att jag kan hÄlla tillbaka och springa i min egen takt i stÀllet för att rusa ivÀg som mÄnga gör och sedan tappa ork och fart. Dom som springer om mig första kilometern springer jag sedan om nÄgon kilometer lÀngre fram.
Jag springer pÄ, banan Àr rÀtt enkel tycker jag, jag hade ju fasat för alla backar men inga riktiga backar kommer. Vid 5km knaprar jag i mig den första magnesiumtabletten. Vid 7-8km springer vi förbi Lidingövallen, söker efter mamma bland ÄskÄdarna och dÀr stÄr hon ju! Vinkar glatt och springer vidare.
 
Kroppen svarar bra! Vid 10km kĂ€nner jag mig fortfarande lika pigg som vid starten sĂ„ jag fortsĂ€tter som vanligt. Även nĂ€r jag passerar 15km kĂ€nner jag mig pigg. Tuggar hĂ€r i mig min andra magnesiumtablett. Dom verkar hjĂ€lpa för jag har inte haft nĂ„gra krampkĂ€nningar alls i benhinnorna, inte ens lite mjĂ€lthugg!
Det Àr nu först jag tycker att det börjar bli lite backigt och börjar dÀrför att gÄ i uppförsbackarna, mÄste spara pÄ energi samtidigt som det gÄr lika fort att gÄ som att springa. Har fram tills nu sprungit hela loppet igenom, förutom vid vÀtskestationerna dÀr jag gÄtt för att kunna pimpla i mig energidrycken.
 
Vid 20km passerar vi Grönsta gÀrde och dÀr stÄr folk och hejar pÄ! Spanar efter mamma och tillslut ser jag henne, vinkar glatt och springer vidare med ny energi. Efter bara ett par kilometer börjar krafterna sina. Jag kÀmpar vidare men benen börjar bli tunga nu. Jag spanar efter varje kilometerskylt och försöker tÀnka positiva tankar för att orka vidare. NÀr jag hade passerat 22km skylten tÀnkte jag att "nu har jag sprungit lÀngre Àn en halvmara", vid 24km skylten försöker jag pigga upp mig med att "sÄ hÀr lÄngt har jag aldrig sprungit förut".
 
NÀr det Àr 5km kvar till mÄl tÀnker jag "snart mÄl, bara 30min kvar. Det hÀr mÄste jag klara". Men dÄ, frÄn ingenstans, ser jag en skylt som sÀger "VÀlkommen till Abborrbacken". Och frÄn helt plan mark reser sig den brantaste backen jag nÄgonsin skÄdat! Och det Àr nu helvetet börjar. Jag, och nÀstan alla andra löpare med mig, börjar gÄ uppför backen. Trycker pÄ med hÀnderna pÄ lÄren för att orka uppför backen. SÄ börjar den plana ut lite, vi springer (gÄr) tvÀrs över en vÀg sÄ blir det lite brantare igen. SÄ planar den Äter igen ut sig lite innan det börjar stiga. Börjar fundera om vi har kommit till Karins Backe, vet nÀmligen att det ska vara en backe till innan mÄlet. SÄ helt plötsligt blir det nedförs, Àntligen! Susar nerför backen och tackar mina ben för att dom hÄller, trots att dom Àr helt slut efter Abborrbacken. (LÀste efterÄt att den backen Àr 522m lÄng! En halv kilometer för böveln!! Högsta toppen ligger pÄ 48 möh, sÄ det Àr en stigning pÄ ca 40m! Och lutningen Àr som mest 12%, vilket Àr rÀtt mycket.)
 
Jag har nu bara 4km kvar, men varenda muskel frÄn magen och ner vÀrker. Jag Àr inte bara trött i benen, jag har rent ont! Vartenda steg jag tar vÀrker och jag vill bara fortsÀtta gÄ, bara gÄ tills jag Àr i mÄl. NÀr till och med magmusklerna Àr trötta och gör ont, dÄ vet man att man sprungit hÄrt och lÀnge och att kroppen Àr slut. Men sÄ intalar jag mig sjÀlv att "Fan Lotta, skÀrp dig! Börja spring nu, sluta gÄ. Du kommer vara sÄ besviken pÄ dig sjÀlv sen om du inte visste att du gett allt!" SÄ, benen börjar konstigt nog att lyda skallen och jag börjar Äter igen springa. Eller springa var nog att ta i, men jag rör mig framÄt i en springaktig stil som inte gÄr sÄ fort.
Vid 3km kvar till mÄl ser jag en kille som stÄr och hejar pÄ vid sidan av spÄret, med en medalj kring halsen! Nu hÄller jag pÄ bryta ihop och börja grÄta, av total utmattning i kropp och knopp, smÀrta i nÀstan hela kroppen men Àven av insikten att jag faktiskt kommer klara det! Det Àr inte lÄngt kvar nu, det Àr bara att kÀmpa vidare! SÄ jag trycker ner grÄten i halsen, försöker ta nÄgra djupa andetag (som totalt misslyckas pga grÄten i halsen) och kÀmpar vidare. SÄ kommer dÄ Karins Backe, sista backen. Jag gÄr uppför och tÀnker bara att snart, snart slipper jag det hÀr hemska loppet, snart Àr det över. En nerförsbacke till dÀr jag lyckas susa fram och nu Àr det inte lÄngt kvar.
 
Helt plötsligt öppnar sig skogen och ett stort fÀlt breder ut sig. Det tar nÄgra sekunder innan jag inser att det Àr upploppet, dÀr framme Àr ju mÄlet! Jag grÀver fram den allra sista energin jag har och ökar tempot litegrann, man kan bara inte sniglar sig i mÄl. Upploppet kÀnns oÀndligt lÄngt men nu Àr det bara nÄgra meter kvar. Ett par meter innan mÄllinjen brister det och jag springer grÄtandes över mÄllinjen.

 
Min första tanke var inte "vad bra jag Àr, jag har precis sprungit 30km i vÀrldens största terrÀnglopp" utan snarare "Àntligen Àr det hÀr helvetesloppet över. Aldrig att jag nÄgonsin mer kommer springa det hÀr!"
Jag fÄr min medalj, hÀnger den runt halsen och tittar lÀnge pÄ den mellan tÄrarna. Kan inte riktigt fatta att den Àr min! Jag tittar pÄ den, kan inte slita ögonen frÄn den, samtidigt som man sakta rör sig framÄt i leden. SÄ ser jag mamma dÀr vid sidan om, gÄr fram och fÄr en kram, vi grÄter lite tillsammans, hon tar ett kort och sedan följer jag vidare med strömmen. FÄr mig en mugg med vatten, en halv banan och snor Ät mig tvÄ kanelbullar. Tuggar i mig lite energi och kroppen ÄterfÄr en gnutta liv.
Möter upp mamma och fÄr pÄ mig mina överdragsklÀder. Stretchar mina onda ben och sedan Àr jag redo för att ta en bild. Skenet bedrar lite, för jag ser visst alltid sÄ pigg och frÀsch ut dÄ jag springer, Àven om jag kÀnner mig som om jag just blivit uppkastad och nerslÀppt och sedan överkörd med en ÄngvÀlt.
 
Haltar bort till bussarna som ska ta oss till tunnelbanan, hoppar pÄ en vanlig linjebuss som stÄr still mitt pÄ gatan. Inget hÀnder. Det Àr en grym trafikstockning och vi stÄr stilla i kanske 30-40 minuter. Vi stÄr och trÀngs, jag mÄr lite illa eftersom jag inte Àtit nÄgot (förutom tvÄ smÄ bullar och en halv banan) pÄ 6h, tömt ut kroppen pÄ all energi som finns och vÀrmen frÄn alla pÄ bussen förstÀrker mitt illamÄende. Jag har ont i fötterna,  Àr öm i hela kroppen och Àr riktigt trött. Tillslut stiger nÄgra av sÄ jag fÄr sÀtta mig och vila. SÄ Àntligen börjar bussen sakta att röra sig framÄt och till vÄr glÀdje sÀger chauffören att han kommer att köra direkt till Ropsten utan stopp. Bytet till tunnelbanan gÄr smÀrtfritt och sÄ smÄningom Àr vi Äter framme i Bromma. Promenaden hem gick inte fort, ljumsken vÀrkte för varje steg och det var uppför hela vÀgen. Klockan var nog 20:45 innan vi hunnit hem, jag fÄtt duscha och vi fick sÀtta oss för att Àta middag. Det var sÄ otroligt gott med köttgrytan som bjöds pÄ, det var nog det bÀsta pÄ hela dagen tror jag (bortsett frÄn mÄlgÄngen sÄklart)! Kroppen ÄterfÄr lite energi och jag börjar sakta komma till liv igen. Orkar inte ringa till nÄgon för jag blir grÄtfÀrdig bara av att tÀnka tillbaka pÄ loppet. Blir nÄgra sms och sedan fÄr resten vÀnta till morgondagen dÄ jag har fÄtt tillbaka lite kraft och energi.
 
Om jag ska sammanfatta loppet och kÀnslorna i korthet sÄ blir det nog sÄhÀr:
Första 10km gick lÀtt och jag undrade vars alla jobbiga backar var.
Var lika pigg fram till 15-16km, njöt av loppet. Först nu kom det lite brantare backar och jag började gÄ uppför dom.
Lite tröttare fram till 20-22km men det gick fortfarande hyfsat lÀtt att springa.
Mellan 20-25km blev det tyngre och tyngre, energin började avta och det blev jobbigare för varje kilometer.
Vid 25km började Abborrbacken, och det var nu det började bli riktigt jobbigt!
Vid 27km ville jag bara grÄta, av utmattning och smÀrta. Jag höll pÄ att ge upp, tÀnkte att nu gÄr jag sista biten in till mÄl. Men jag bet ihop och samlade min sista energi till att ta mig i mÄl.
30km nÄddes grÄtande av lycka, tomhet och 
 
Direkt efter loppet och hela dagen efter kÀnde jag att aldrig mer ett Lidingölopp! Skulle absolut kunna springa Lidingöhalvan, alltsÄ 15km-loppet men inte hela igen. Men nu nÀr man fÄtt vila lite och fÄtt smÀlta alla intryck sÄ kÀnner jag ÀndÄ att jag mÄste ge det ett försök till! Jag vet precis vad jag gjorde för fel och har man dÄ chansen att göra om och göra rÀtt sÄ mÄste jag ju nÀstan ta den!
Vad gjorde jag för fel dÄ? Jag fick i mig pÄ tok för lite energi! Inte innan loppet men under loppet. Den enda energin jag fick i mig var en mugg energidryck pÄ 1-1,5dl vid varje vÀtskekontroll och det var 5 kontroller tror jag, en per 5km. Jag skulle ha druckit mer energidryck och Àtit nÄgon banan och bulle, speciellt vid 15 och 20km-kontrollerna. Kanske till och med haft egen energigelé med mig. Tror jag skulle ha fÄtt en trevligare upplevelse av slutet pÄ loppet om jag fÄtt i mig mer under mitten pÄ loppet.
 
SÄ bli inte förvÄnad om du ser mitt namn under en anmÀlan till 2015 Ärs Lidingölopp!
 
 
30250m av vÀlbehag, smÀrta, glÀdje, total utmattning, intryck pÄ gott och ont, lycka, hatkÀnslor och eufori!

Första dagen

Idag jobbade jag mitt första skift pÄ nya jobbet. Hade gruvat lite innan eftersom jag visste att vi skulle vara tre personal pÄ tvÄ avdelningar och jag kÀnner bara tvÄ av de boende. Hade hoppats fÄ vara den som sprang emellan, men icke det. Jag jobbade sjÀlv. Och det gick hur bra som helst! SÄ det kÀnns riktigt bra sÄ hÀr i efterhand!
 
Nu blir det till att vara ledig i tre dagar innan jag gÄr pÄ och jobbar hela helgen. Ska bli intressant och se vad man tycker om vÄra monsterpass efterÄt. SÄ hÀr innan man har jobbat kÀnns det bra med lÄnga pass och  mindre helger, men man vet ju inte vad man kÀnner efterÄt. Man kanske Àr sÄ "mörbultat" pÄ söndagkvÀll att man mÄste ta igen sig hela mÄndagen. Fast det tror jag inte.
 
KÀnns ÀndÄ bra med nyjobbet, var som i valet och kvalet om jag skulle söka tillbaka till gamla jobbet men det blev inte sÄ i slutÀndan. KÀnns som att man kanske mÄste testa sina vingar lite, sluta vara feg. Tror inte alls att det blir dÄligt det hÀr eller att jag kommer vantrivas, Àr vÀl mer grejen att jag kommer sakna mina fina gamla arbetskollegor uppe pÄ Fyrklövern/TÀrnstigen.
 
Everything will be okey in the end. If itÂŽs not okey, itÂŽs not the end.

Dagen innan

Fredagen började extremt tidigt, steg upp 3:15 och en knapp timme senare for vi frĂ„n Älvsbyn. Planet gick ivĂ€g strax efter 6 och vid 7:30 landade vi pĂ„ Arlanda. Tog Arlanda express in till stan, parkerade vĂ€skorna i en box och sedan satte vi oss och Ă„t frukost pĂ„ centralstation.
Med frukost i magen begav vi oss ut till Lidingö för att hĂ€mta ut nummerlappen och kika i alla sponsortĂ€lt. Fick lite goodiebag-grejer och handlade LidingöloppsklĂ€der. ÅtervĂ€nde sedan in till stan och hann strosa en snabbis pĂ„ stan innan det var dags att möta upp Alice och sedan bar det av hem till dom i Bromma. Trevliga Ă„terseenden, middag och surr innan det var tack och godnatt.

Matbloggstoppen
RSS 2.0