En heldag på stan

Igår (tisdag) tog jag och mamma med oss Isabelle och Ronja till stan för att handla kläder inför utlandsresan (och sommaren såklart) och andra behövligheter. Jag blev hämtad kl 10 och vi började på Backen där gympaskor inhandlades. Inne i stan blev det först ett besök på Åhléns innan plättlunch på Ekbergs. Sedan blev det klädprovning och shopping utan dess like! På Lindex hittade Bella sin favorit, en underbart bedårande korallrosa klänning!På Kappahl (av alla ställen) hittade jag en matchande klänning som jag tyvärr inte kunde ha. Åh, den var så fin! Varför skapades jag med så brett rygg- och axelparti?!

Kl 16 tog vi en fika på Röda Lyktan för att samla krafter innan HM fick bli sista affären ut. Tillbaka på Backen för att köpa gummistövlar och ett besök på Dollarstore. Eftersom klockan nu var över 18 och vi hade ogjort mat så fick det bli middag i Öjebyn. Jag och Bella blev avsläppta hos mig kl 19:50! En timme senare sussade hon sött i min säng och två timmar efter det låg även jag.

En lång dag på stan, mest trött var nog min kära mor. Fattar inte att barnen orkade med hela dagen, visst blev dom rastlösa emellanåt men vad annat kan man vänta sig. Dom var så duktiga! Och bortskämda nå hemskt är dom också! Men det måste väl en farmor och en faster få göra ibland!

Hackat bankkort: fortsättningen

När så klockan slog 16 idag ringde jag telefonbanken och fick prata med en jättetrevlig tjej! Berättade som det var att jag igår upptäckte att kortet blivit spärrat pga mystiska uttag. Hon såg det i sin dator och sa att papper på händelsen redan var skickade från dom. Så när jag får dom ska jag bara fylla i vilka transaktioner det gäller (om det inte redan var ifyllt), skriva under och sen posta tillbaka. Så ska jag förhoppningsvis få pengarna tillbaka också. Hon kan inte garantera till 100% men det brukar inte vara några problem. Även ett nytt bankkort är på väg hem till mig så jag kunde klippa sönder mitt spärrade.
 
Så nu är det bara vänta 2-3 dagar så borde jag ha både papper och kort i handen. Tills dess får jag leva på kontanter.
 
Skönt att det redan är fixat allt!

Hackat bankkort

Hur kul är det att upptäcka att ens kort blivit hackat?! På en lördagkväll dessutom! Varför kan folk inte bara hålla sig till sitt? Spela upp era egna jäkla pengar, inte mina för böveln!
 
Det hela började idag. Hade 3,5h rast mitt på dagen idag så jag skulle hem till Vidsel för att byta däck. Inte fick jag några sommardäck på, men det är en annan historia. Stannade till på Tempo för att handla och när jag ska betala stoppar jag in kortet, slår koden och sen avbryts transaktionen. Försöker ungefär 99 gånger att stoppa in kortet igen med kortläsaren vill inte ha det. Bara att parkera kvittot, kör upp till mamma och hämta hennes pengar, köra ner och betala och så tillbaka igen. Nåja, så långt var allt bra. Mamma berättade att pappa haft problem någon gång att betala där så det kanske bara vart kortläsaren som flippat. När jag kl 21 slutade jobba så tänkte jag testa att ta ut lite pengar från bankomaten. Stoppar i kortet och får direkt veta att det är spärrat. Happ, bara skynda sig hem och logga in på internetbanken. Där inser jag snabbt att något som heter Square Enix Limi(ted gissar jag) har dragit ca 750:- tre gånger om! Kan inte säga om det hänt idag, inatt eller sent igårkväll, för strax innan 21 igår så använde jag kortet på SF och det funkade då. På transaktionsdatumet står allt jag handlade igår på dagens datum. Även dessa uttag till Square Enix (som tydligen är något spelföretag). Jäklilgt tur bara att banken automatiskt spärrar kortet. Men det hade ju varit trevligt att få ett mail eller sms om det också, så man vet vad som pågår.
 
Så nu sitter jag här en lördagkväll, sjukt godissugen och vill dränka mina sorger i en fet godispåse, och kan ingenting göra förän jag pratat med banken som öppnar imorgon kl 16 först. Blää!! Mitt liv suger ikväll...
 
Återkommer då jag fått tag på banken.. Tills dess begraver jag mig.. Och jobbar...

Aprilväder

Det finns bra cykelväder och mindre bra cykelväder. För en VR-cyklare spelar det inte någon roll vad väder det är, man måste ändå ut och göra sina pass. Och idag var det ett av dom två sämsta cykelväder man kan få. Det sämsta måste nog vara spöregn. Och det näst sämsta, som vi hade idag, var snöblandat regn. Lägg till ganska kraftig blåst och endast +2 grader. Men 32km lyckades jag skrapa ihop ändå.

15:30 möttes jag, Kristina och Maggi upp utanför Kristina. Broarna runt fick bli dagens etapp då vi räknade med medvind på vägen hem. Hade vi cyklat åt Piteå eller Luleå/Boden/Brännberg-hållet hade vi haft antingen motvind eller sidovind hem. Men nästa gång kanske. Cyklade i alla fall den långa Broarna Runt, lämnade av Kristina och sen cyklade jag och Maggi hemåt. Följde henne till Altuna/Övrabyn där jag vände hem och hon fick fortsätta mot Nystrand.

Synd man inte ser all smuts. Men man kan skönja i pannan och på mössan.

Kan tala om att vi hade sand och skitigt vägvatten överallt på oss! Kläder, cykel, ansikte, i kläder. Allt var skitigt och sandigt! Så det fick bli en cykeldusch då man kom hem. Hade hoppats det skulle finnas en vattenslang ute men icket. Så det var bara att ta isär cykeln och duscha den i omgångar. Så fick jag duscha av mig själv sist.

Mössan är skitig trots att den gömts under hjälmen.


Tur man har stor dusch!...

32km till handlingarna och har nu bara drygt 930km kvar...

Flyttstädning

Har haft långledig helg i helgen, hela fredagen fram tills idag. Och imorgon börjar jag jobba först kl 14. Hur skönt?! Fast, kan ju inte direkt säga att jag varit ledig, för jag har fejat på friskt i dagarna tre! Har nämligen hjälpt Johan och Zara att flytta och främst flyttstäda. Fredagen hjälpte jag till från 9:30-16, med 5 minuters lunchrast. Igår startade vi rätt sent, runt 11:30 tror jag och höll på till 21 då jag och C tackade för oss och gick hem. Blev nog en hel timmes middagsrast. Idag var vi snabbare igång och kl 10 blev vi hämtade. Har hållt på till 21:30 idag men en timmes middag vid 16-tiden. Men nu är nästan hela huset tömt och städat, så vi har arbetat på bra! Utsidan kvar och så golven inne förstås, men i övrigt är det rent och glänsande överallt!

Imorgon startar en ny vecka upp, med lite spännande saker faktiskt! Mer om det senare då jag har allt klart för mig. Nu ska här sovas innan man ska till tandis imorgon.

Tomas 30 år

I lördags var det dags för Tomas 30-års fest. Var riktigt sugen på fest så jag var extra taggad! Man får ta tillfället i akt, för i min aktningsvärda ålder så brukar inte festsuget hålla i sig speciellt länge. Men nu hade jag väntat länge och hoppades på en rolig kväll! Inflyttningsfesten var ju en succé så det borde bli lika bra denna gång.
 
Färdigsminkad och fixad i håret.
 
Vi var inte alls så mycket folk på festen, 12 st totalt tror jag, men jag hade riktigt kul! C också! Och alla andra också tror jag! Mycket surr, sjöng oss hesa på karaoke-maskinen och så var det lagtävlingar! Och givetvis vann det bästa laget, nämligen mitt! I gissa sången så vann vi med 1 poäng över Cs lag. Vi vann även den andra leken som var att bygga högst torn av kaplaklossar. Jag och Nisse hade en riktigt bra strategi och tornet stod! Även när förlorarna försökte rasera tornet så var det högre än deras! Haha, riktigt kul! Andra grenen bestod i att mina två gossar fick bygga en legobil. Vi vann inte racet sen, men fick stilpoäng då vi hade en drake på bilen! Sista leken var norsk karaoke. En person ur laget får på sig hörlurar och ska nynna låten dom hör i lurarna och så ska övriga gissa. Kommer inte ihåg om vi vann eller inte den grenen, men i finalen var det mitt och Cs lag. En person skulle väljas ut, det blev jag från mitt lag och Micke från andra laget. Finalen skulle avgöras utomhus, på Vita Blixten-skidor! Visserligen har jag åkt Vasaloppet två gånger men jag har aldrig stått på ett par Vita Blixten förut. Speciellt inte i alldeles för stora skor! Och Micke är tydligen yrkesmilitär och har väl åkt Vita Blixten x antal gånger! Nåja, som den tävlingsmänniska jag är så skulle jag ge allt. Vi skulle åka runt ett träd och runda lekstugan och tillbaka, en sträcka på kanske 30-40m? Jag drog ifrån direkt i starten och försökte hålla lucka, men det var inte helt lätt då man känner sig stressad och snön liksom både är hård med skare och lite hal fast ändå inte. När jag kom fram till lekstugan tänkte jag ta en snäv sväng, men eftersom det stod en buske rätt nära och det hade tinat upp runt busken vågade jag inte, var rädd för att köra fast. Så samtidigt som jag rundar busken så kommer Micke i full galopp och tar innerkurvan, kör alltså mellan busken och lekstugan. Hann tänka att nu är det kört men jag drog på farten ytterligare och inser att jag leder. Men så händer det som inte får hända, jag ramlar! Turligt nog bara lite snett på rumpan så jag är rätt snabbt uppe igen och åker som segrare över mållinjen! Inser då att han kört fast rätt rejält där intill lekstugan, så han var inte så tätt bakom som jag trodde. Kul med vinst i alla fall! Vinsten var att sjunga en sång med mina två grabbar på karaoke-maskinen, vi skrålade vackert! 
 
Slutresultatet med klänning och briller!
 
Kvällen avslutades lite lugnare med både bowling och golf på Wii, gissa vem som vann golfen om inte jag! vid 2:50 började jag och C bege oss hem, och ca en timme senare sov vi båda som stockar.
 
Tack Linda och Tomas och alla andra for en riktigt kul kväll och natt! Det gör vi mer än gärna om snart!

TomTom Spark Cardio + Music

Jag har nu testat klockan i 15 veckors tid och har hunnit testa nästan alla funktioner. Har tyvärr inte kunnat testa att simma med den så foten avsäger sig den aktiviteten. Tyvärr. Men i övrigt har jag försökt testa det mesta.
 

Tänkte lite kort berätta om dom olika funktionerna och vad jag tycker om dom.
 
Designen
Klockan är enkel och stilren, sitter bra på handleden och är inte för stor. Bra stängning på armbandet och ett plus för att man kan köpa armband i andra färger än svart och därmed få en mer personlig klocka!
 
Aktivitetsmätaren
Det här är den funktionen som jag använt mig mest utav och som faktiskt fått mig att röra lite mer på mig. Ett knapptryck och jag vet hur många steg jag gått under dagen/veckan, hur många timmar jag sovit inatt och hur många minuter jag varit aktiv under dagen. Man kan ställa in ett mål, ex att man ska sova 8h per natt eller som jag, gå 10000 steg/dag (förinställt).
 
Musikfunktionen
Det är mycket praktiskt att kunna ha musik i klockan, man slipper ta med sig mobilen på träningen om man inte känner att man behöver den. Det betyder även att man slipper kablar som dinglar och är i vägen. Men, jag är lite missnöjd med hur funktionen är uppbyggd. Och att den tyvärr inte fungerar prickfritt trots uppdatering. Jag har lyckligtvis bara haft problem vid 2-3 tillfällen där musiken hackat.
Jag vill att det ska vara enkelt att lägga in musik och att organisera den. Hade önskat att man kunnat öppna en speciell mapp i datorn där man kunnat skapa nya mappar (som blir olika spellistor) och enkelt lagt in musikfilerna där. Så när man startar musiken i klockan kan man välja bland olika spellistor. Skulle även vilja att musiken startar exakt där man stängde av den passet innan, nu startar den med samma låt hela tiden.
 
Aktiviteter
Dom aktiviteter som finns att välja mellan är Springa, Cykla, Simma, Löpband, Gym, Inomhus (cykling), Freestyle (promenad) och Stoppur.
 
Klockan visar två fasta och ett valt värde vid varje aktivitet. Dom fasta värdena är Varaktighet och Distans eller kalorier, beroende på om man använder GPSen eller inte. Det värde man väljer själv syns störst och man kan välja på Aktuell klocktid, Varaktighet, Distans, Tempo, Snittempo, Kalorier, Puls och Pulszon.
 
Springa, Cykla och Freestyle är dom aktiviteter där man använder GPS. I Simma räknar man bara längder i bassäng, men man kan själv ställa in hur lång en längd är. Gym använder man mest bara för att hålla reda på hur lång tid träningen tog och hur pulsen har hållit sig under passet. I aktiviteterna Löpband och Inomhus gäller samma, förutom att man när man avslutar passet kan ställa in hur lång distansen blev. I efterhand kan man alltså se vilket snittempo man hade. I Stoppur tar man tid helt enkelt och man lägga till varv/mellantider.
 
I alla aktiviteter utom Simma kan man välja vilken form av träning man vill göra. Dom olika formerna är Mål, Intervall, Varv, Zoner och Tävla.
I Mål väljer man om man vil springa en viss distans, en viss tid eller förbruka ett visst antal kalorier. När man är halvvägs säger klockan till och när man har 10% kvar av målet säger klockan till igen. Intervall är den funktionen jag använt mest, riktigt praktisk träningskompis! Man ställer in tid eller distans på alla delar, delarna är Uppvärmning, Arbete (den tid/distans själva intervallen ska vara), Vila (tid/distans för hur lång vilan mellan varje intervall ska vara), Set (antalet intervaller/set man ska göra) och Nedvarvning. Varv är som det låter, man tränar utifrån varv. Även här kan man ställa in om man vill träna en viss tid eller distans på varven eller om man vill sköta det manuellt. Det dåliga med Varv-funktionen är att man inte kan ha handskar på sig när man tränar, för du varvar genom att lägga handen över klockskärmen. Eller så måste du ha klockan utanpå alla kläder och lägga skärmen mot kinden för att varva men då får du ingen puls registrerad. I Zoner väljer man vilken pulszon man ska ligga i. Det finns fem olika zoner att välja mellan, Lätt, Fat burn, Kondition, Fart och Sprint. Klockan säger till när du ligger bra till genom att vibrera till och visa en måltavla och när du ligger för högt eller lågt genom att vibrera och visa en pil upp eller ner. I Tävla väljer man vilket sorts mål du ska slå. Är det ett tidigare träningspass du ska försöka slå, ett distans och tidsmål som redan finns programerat i klockan eller ett eget pass. Har inte testat denna funktion så vet inte om den säger till om man ligger bra eller dåligt till i förhållande till målet.
 
 
Appen
Jag tycker väldigt bra om appen för den visar i princip allt man vill veta. Man behöver inte koppla klockan mot datorn för att via MySports kolla viss data utan allt kan man kolla i mobilen. Man kan kolla specifika träningspass, hur pulsen låg, hur rutten såg ut eller hur man sovit under natten. Man kan även ha koll på hur långt man sprungit totalt eller hur många timmar man har spenderat i gymmet. Det enda jag inte gillar med varken appen eller datorn är att man bara kan se mellantider på passet. Om jag sprungit 10km så kan jag se för varje kilometer hur lång tid den kilometern tagit, men jag kan inte se hur lång tid det tog att springa 5km, då måste jag räkna ihop varje kilometer för sig. Med RunKeeper kan man se både mellantider och hur lång tid det tagit från start till en viss delsträcka.
 
 
I det stora hela är jag riktigt nöjd med klockan! Sen jag fick klockan har jag bara haft den av två gånger, och båda gångerna saknade jag den. Den har blivit som ett andra jag! Vissa funktioner gillar jag massor medan jag skulle vilja ändra på en del, men så är det väl med allt. Men om jag ska rekommendera er en klocka så skulle jag välja en TomTom. Jag lägger hellre ner lite extra pengar för att få träningsklocka OCH aktivitetsarmband i ett, än att bara ha en träningsklocka. Skulle jag köpa en ny klocka nu skulle jag nog ändå välja den modellen jag har fast utan musikfunktionen, alltså en TomTom Spark Cardio.
 
TomTom har flera olika sorters klockor och för olika ändamål. Den jag har, Spark, är en fitnessklocka och kan alltså änvändas till flera sporter (främst triathlon-sporterna + gym) och är också den enda som har aktivitets- och sömnregistrering samt är vattentät. Sen finns det en som heter Runner som alltså är en enkom löparklocka och en för golf som heter Golfer.
Både Spark och Runner har fyra klockor att välja på. Standard som inte har några extra finesser, Cardio som betyder inbyggd pulsmätare, Music som betyder att man kan lagra musik på den och Cardio + Music som alltså betyder att den både har inbyggd pulsmätare och musikfunktion.
 
Dessutom kan man köpa till en del tillbehör. Utöver en uppsjö av olika armband kan man köpa till ett fäste till cykeln eller golfvagnen, laddare och reseladdare av olika slag, pulsband och kadens- och hastighetssensor till cykeln. Dom har alltså allt man behöver och lite till! Själv är jag rätt sugen på att köpa till kadens- och hastighetsmätare till cykeln och ev ett fäste för klockan. Men vi får väl se.
 
 
Har ni några andra frågor om klockan är det bara att höra av sig!

Matbloggstoppen
RSS 2.0