Midsommaren 2017

Årets midsommar spenderades som många andra, nämligen i Härliga Hällsel! Jag, Stefan och mamma åkte upp torsdag kväll efter att vi slutat jobb och ätit middag. Sen vi packat in oss i stugan tog jag och Stefan en snoa på älven för att testa fiskelyckan. Bara bottennapp, inte ett nafs ens. Men så när vi var på väg tillbaka och inte var långt från land så lät jag bara rullen löpa medan han rodde. Stannade linan efter bara några meter och se på tusan, jag fick napp! Och inte var det vilken firre som helst som huggit, utan en bjässe till abborre! Närmare kilot vägde den!

Fredagen så blev det en till tur på älven men denna gången uppströms. Älven är väldigt lugn just vid stugan, den forsar och brusar ingenting så det är inga problem att ro där. Inga napp denna dag, däremot fick vi se vad vi tror var en bäver! Eller åtminstone ett jätteplask nära land och sedan ett huvud som simmade långt framför oss och sedan dök ner i vattnet igen.


Kl 16 var vi bjudna på paltmiddag hos morfars kusiner, så det blev paltkalas och att lyssna till gamla berättelser från svunna tider. Vi fick bland annat veta hur gott ekorre är, speciellt ekorrsoppa! Vad vi själv skulle tycka om saken lär vi förmodligen aldrig få veta.

Annars så tog vi det lugnt på självaste midsommaraftonen, sov middag och spelade spel och kort.Lördag gjorde vi inte många knop. Vi drog upp båten, det var väl vår största ansträngning den dagen, men då var det rätt jobbigt också. Vi tog även lös röret som går mellan kaminen och skorstenen för att se hur det såg ut i det. Vi har nämligen haft stora problem med att det har rykt in då vi eldat, och inte så lite heller. Men då vi tagit lös röret så förstod vi varför, för det var helt igenpackat med sot och aska! Tror inte det fanns ens en liten gnutta öppning där röken kunnat ta vägen. Så vi sotade rör och torkade aska från halva stugan, och vilken sprutt det blev på elden sen på kvällen! Och ingen rök alls inomhus!

Annars så chillade vi i stugan med spel, kort, fika och godis. Hela dagen lång! Ja, en liten tupplur tog vi kanske också.


Söndag regnade det så vi åt frukost och städade ur stugan sen vi vaknat, sedan for vi in till Arvidsjaur en sväng för att köpa en blomma till gammelfasters grav. Vi var snabba, för klockan var 9 då vi for från stugan och var hemma i Älvsbyn 11:15 tror jag!

Då väntade ett besök hos Nystrands nytillkomling!

Så, midsommar 2017 har varit skön. Lugn och fridfull, bara laddat batterierna och tagit det lugnt. Perfekt start på årets semester med andra ord!


Det här med utrymme i mobilen

I tisdags kväll var jag arg. Riktigt arg! På både mobilen och datorn. Eftersom jag har en iPhone 6 så har jag inte det bästa utrymmet, endast 16GB. För 2,5 år sen då jag köpte den så var det rätt mycket, men nu är det verkligen ingenting!

Eftersom jag haft dåligt med utrymme rätt länge men ändå klarat mig hyfsat, så bestämde jag mig för några veckor sen att börja använda iCloud-utrymmet, det är ju ändå på 5GB och man kan ha rätt så mycket bilder där innan det blir fullt. Så jag valde att alla bilder skulle lagras där istället för på mobilens utrymme.
Så till gårdagen. Jag skulle föra över bilder från mobilen till datorn, vilket förut har varit en lätt plättmatch! Igår jäklades det så mycket att jag blev arg, sur och nästan gråtfärdig. Stefan satt och höll sig för skratt vilket gjorde saken än värre. Men tillslut ,efter många om och men, så lyckades jag få över bilderna till datorn (fråga mig dock inte hur det gick till).

När vi sen hade lagt oss började jag försöka rensa bort lite bilder och appar ur mobilen, men det är svårt när jag faktiskt använder nästan alla min appar, inte dagligen men veckovis. Så jag googlade hur man kan frigöra utrymme. Och på första länken jag gick in var deras första tips att avinstallera och installera om appar. Grejen är att jag läst någonstans förut att alla appuppdateringar man gör tar grymt mycket utrymme, så jag har som slutat uppdatera mina appar (hade 26 uppdateringar att göra). Men jag testade att avinstallera Facebook och installerade sen om den, och se på fasiken! Appen gick från 827MB till 270MB!!! Alltså nästan en tredjedel mindre! Helt sjukt! Så jag fortsatte så med alla de appar som tog mest utrymme.


Här ser ni ju hur mycket plats en del appar tog i jämförelse före och efter ominstallation. En del appar tar så mycket mindre plats att dom inte är i toppen längre!

Jag gick alltså från att ha 1,9GB till att nu ha drygt 5GB! Alltså lite mer än 3GB har jag sparat bara på att ominstallera appar! Och då har jag på köpet fått dom nya uppdateringarna dom flesta apparna hade.

Så jag råder er att ominstallera era appar då och då. Det sparar utrymme på mobilen och jag antar att den blir mindre seg och fungerar lite bättre också! Helt klart värt ca 10min kanske varannan månad!


Laver

Igårkväll följde jag Stefan till Arvidsjaur för att han skulle få bryta arm, jag tog i stället en promenad in till samhället och åt en "romantisk middag för en". En plocksallad. Utanför Coop. Glammigt eller vad?!


När vi sen åkte hem tyckte han vi skulle köra förbi och kolla på Lavergruvan, så det gjorde vi! Tänk att man byggde upp ett helt samhälle, även om det var ett litet ett, mitt ute i skogen bredvid en koppargruva! Att man byggde skola, hus och café. Och sedan bara flyttar man allt därifrån när kopparn tog slut. Det enda som finns kvar är små stenfundament som visar var byggnaderna har stått.
Häftigt att se även om det är lite halvtragiskt.


Det som är kvar av skolan
Där under låg gruvan

Vårruset 2017

Igår var det dags för årets upplaga av Vårruset i Luleå. Vi var två fulla bilar fyllda med glada flickor i alla åldrar. Det tillsammans med det underbara vädret gjorde det till en mycket trevlig försommarkväll!
Betade av dom 5km på drygt 44min, endast promenerande med tanke på min fortsatta bråkiga fot. Har funderat på att kanske uppsöka läkare och ev röntgen, men det får bli en annan gång i så fall.
Vädret var underbart, känns som att sommaren kom på en endaste gång! Picknicken var väl okej, saknade riktigt pålägg. Nu verkade det vara en vegetarisk picknickpåse, för det var bröd, sallad, hummus, frön, belvita-kex, fetaost, vitlöksost och proteinchokladpudding. En okej picknick men inte mer än så.


Förkyld

Nu har jag varit förkyld i en veckas tid. Började förra torsdagen med att jag hade så ont i halsen, dessutom började visst allt blomma ute den dagen så jag nös för kung och fosterland hela dagen. Dagen efter vaknade jag upp utan halsont (tack för det!) men med en förkylning. Så nu har jag snorat och hostat i en veckas tid. Allergin har trots allt hållit sig rätt lugn, tur det! Det är nog jobbigt att gå runt och snora på jobbet. Men jag är glad att jag slipper feber och att jag ändå är rätt pigg!
 
Idag är det kvällsöppet på byn, men det enda jag behöver göra är att gå en liten modevisning kl 18 mitt på storgatan, sedan tar jag helg! Det är så skönt att äntligen börja ta ut sin lediga dag varannan vecka! Har ju i ett helt års tid nu jobbat 5 och 6 dagar i veckan! Men nu hinner jag ha en till ledig fredag (examensdagen) innan sommaren kommer, då blir det ju både semester och jobb alla fredagar. Så imorgon ska jag med mor till stan och shoppa loss! Och mysa såklart! Luncha och fika och bara vara med lilla mamsen!
 
Ha en bra helg om vi inte hörs något mer innan dess!

Matbloggstoppen
RSS 2.0