6 veckor - första natten i vaggan

Kan fortfarande inte fatta att hon funnits hos oss i 6 hela veckor! Känns som tiden står stilla men samtidigt rusar fram! Min lilla bebis är ju en stor bebis nu. När hon är vaken är hon liksom mer vaken än tidigare, men hon är i en period nu där hon sover väldigt mycket, både natt som dag. Älskar att se henne sova, hon är så fin min lilla skatt!

(null)

Inatt var dessutom första natten hon sov hela natten i vaggan! Hon hade sovit mycket på dagen så hon behagade inte somna på kvällen förän klockan var närmare midnatt. Hon somnade hos oss i sängen och så la jag över henne i vaggan efter en stund. Där sov hon tills klockan var 3:20. Åt, fick torr blöja och så la jag henne i vaggan, strök henne över nosen och så sov hon igen tills klockan var 6:40 eller nåt sånt. Åt, bytte blöja och så somnade hon vid bröstet. Klev upp först då pappan for på jobbet vid 9:30. Tänk om alla nätter kunde vara så! I och för sig så är dom ju nästan det, förutom att hon inte brukar vilja somna om i vaggan på natten. Vi får väl se hur den här natten blir.

Växer så det knakar

I fredags var det dags för 1-månads kontrollen på BVC med tillhörande läkarundersökning. Hon gick igenom med ett klart godkänt och mamman fick än en gång bekräftat att hon har gräddmjölk i tissarna! Sköterskan var lite rolig och sa att hon ju inte alls ser/är tjock trots att hon går upp så bra! Lillgumman har goa kinder och småknubbiga lår men inget i övrigt.

(null)

Hon var alltså vid denna kontroll 5 veckor och 2 dagar. Aktuell vikt blev 4510g och längden uppmättes till 55,5cm. Sen förra besöket (16dagar) har hon ökat 680g och 3,5cm och totalt sen födseln 1375g och 6cm! Hon växer så det knakar med andra ord! Kanske därför hon är lite knorrig ibland, det skulle jag vara om jag växte 1 cm var 5e dag!

Nästa besök blir på hennes 2-månaders dag! Längtar redan! Det är så kul att se hur hon växer och utvecklas! Hon kan ju redan följa lite med blicken och hon ler. Och så har vi börjat sitta i babysittern lite smått, bara ett par minuter varje dag men ändå. Och bärselen har vi hunnit testa några minuter i stöten också! Mammas stora lilla tjej!

Grattis Mamma!

Igår fyllde världens bästa mamma/mormor/svärmor 60 år! Hurra hurra! Tyvärr blev det inte alls som vi hade tänkt oss, men när blir det det?! Mamma ville inte alls vara hemma då hon skulle fylla år, så redan fredag tog hon sitt pick och pack och for till brorsan där hon skulle sova över till idag (söndag). Igår på själva födelsedagen skulle vi alla samlas hos brorsan för att äta tacos och tårta och vara tillsammans allihopa. Men på fredagkväll/natten mot lördag åkte Alva på magsjuka! För andra gången i år! Så allt blev avblåst. Så nu är det karantän (igen) och ingen ur familjen får komma och hälsa på oss. Så tråkigt då jag vet att dom vill träffa Elsa allt dom kan och får, speciellt mamma/mormorn. Men mamma fick sin present i alla fall (en ny bärbar dator) och blev rörd till tårar över det fina kort vi skrivit. Hon hade strängt sagt ifrån att hon inte ville ha några presenter och inte bli uppvaktad, men vi hittade ett kryphål och köpte en tackgåva, för allt hon ställer upp för oss! Och glad blev hon ju! Tur hon inte blev arg i stället!

(null)

Så grattis igen älskade, fina och bästaste mamman/mormorn! Vi älskar dig!

Kroppen so far

Kroppen går ju igenom en enorm förändring i och med graviditeten och förlossningen. Först ska ett nytt liv tillverkas och gro och växa, det är hormoner överallt och sen ska kroppen ändra på sig och förbereda sig inför vad som komma skall. Sen har vi själva förlossningen då den där lilla människan, som just då inte känns så liten, ska komma ut ur det där lilla, lilla hålet det för 9 månader sen kom in genom. Kroppen öppnar upp sig och efter mycket smärta och kämpande ligger det där lilla älskade livet på ens bröst i stället för innanför naveln. En helt fantastiskt känsla och upplevelse!

Men det slutar ju inte där, utan nu ska kroppen återgå till sitt normala, icke-gravida, tillstånd igen. Och det är mycket som händer även då. Lägg till att du har ett barn att ta hand om, och ammar man så är det mycket mer som sker i kroppen.


Det är rätt häftigt att kvinnokroppen fungerar som den gör, att den kan förvandlas så mycket fram och tillbaka och ändå håller ihop (för det mesta)! Även om det tar tid för den, så återgår den till sitt ursprungstillstånd. Det kan ta upp till ett år innan kroppen har läkt helt efter en graviditet och förlossning, så man ska inte skynda på den för mycket. För visst kan man hjälpa kroppen att hitta tillbaka.


(null)

Dagen innan, 12h efter och 1 vecka efter förlossningen.


Jag måste säga att jag har haft tur! Både under graviditeten då dom egentliga krämporna jag hade var lite illamående i början och halsbränna i slutet. I övrigt mådde jag tiptop och hade inte ont någonstans! Förlossningen gick snabbt och kroppen höll ihop bra! Och nu efteråt har jag mått prima! Lite så där oförskämt bra faktiskt! Och amningen fungerar som den ska! Lägg till det att flickan är så snäll och sköter sig exemplariskt! Och som grädden på moset så har kroppen gått ihop väldigt snabbt och jag har efter bara en månad gått ner i princip allt jag gick upp, det saknas ett knappt kilo! Så jag kan inte annat än säga att jag har haft tur!


(null)

12h efter, 1 vecka efter och 1 månad efter förlossningen.

Jag vill absolut inte stressa upp eller hetsa andra mammor därute som inte har haft samma tur som jag. För jag har verkligen inte gjort någonting för att ha gått ihop och gått ner så bra som jag har gjort! Jag har sedan hon föddes ätit godis och fikat varje dag, suttit/legat i soffan i princip hela dagarna och myst framför TVn med Elsa och promenaderna har inte varit många. Första veckan inga alls och efter det max 2 per vecka skulle jag tro. Så jag har inte aktivt jobbat för att gå ner i vikt utan kroppen har skött det själv. Tror det är en blandning av tur, hög förbränning och amning som har gjort det.

Första "träningen" var idag faktiskt, då jag var ut och skottade bort plogvallen som traktorn öst upp. Tog det lugnt och försiktigt så kroppen skulle hänga med, men kan då säga att jag hade då inte orkat arbeta hårdare eller fortare för flåset och styrkan är som bortblåst! Längtar till efterkontrollen och ett förhoppningsvis OK därifrån, så kan jag återgå till gymmet lite smått. Kan säga att nu när man ser så många träna på och även Stefan börjat om igen så saknar jag det verkligen! Jag kommer naturligtvis inte börja tungt utan det blir lite lätt och främst överkropp och bra övningar för bäckenbotten. Och då kanske promenaderna blir lättare att leta sig ut på också, så kanske flåset sakta men säkert kommer tillbaka.
Nåt annat jag längtar efter är skidåkningen, så jag hoppas kunna återuppta det också så fort jag får OK, det är ju skonsam träning för kroppen också!

1 månad!

Idag blir lillstumpan 1 månad! Tänk att du funnits hos oss i 31 dagar redan! Tiden bara rusar iväg och jag hinner inte med. Jag kommer knappt ihåg hur hon såg ut och betedde sig då hon var nykläckt. Hon har ju blivit så stor nu! Hon är mer vaken, kan följa lite lätt med blicken och har börjat le.  Vad ska man göra för att bromsa tiden lite?!

(null)

Dom här kläderna är i storlek 50 och det är precis att hon kan ha dom. Förstå vad fort hon växer! Ska bli så intressant att på fredag se hur lång och tung hon är då, för då blir det läkarbesök på BVC. På sina första tre levnadsveckor gick hon upp 700g och växte 2,5cm på längden. Undra vad som kommer att ha hänt på 2 veckor till?!

Smile!

Jag dör! Igår log lillan på riktigt för första gången! Inte bara det där magknipsleendet, utan vi snackar stort leende med hela ansiktet! Och länge! Idag var hon inte lika frikostig på leenden men ett litet ett fick jag, precis så pass att mamman blev lite blöt i ögat.

(null)

Vet faktiskt inte när första leendet brukar komma (måste helt klart googla på det nu) men för henne var det på hennes 4 veckors-dag! Mammas stora lilla tjej!

Bones

Idag såg jag klart det allra sista avsnittet av Bones. Har följt den här serien sen jag skaffade Netflix för några år sedan. Tror jag och mamma började se den för kanske 10 år sen, då såg vi nog bara första säsongen. Sen fortsatte mamma se den på TV medan jag glömde bort den. Men så började jag om att se den då jag skaffade Netflix. Och nu såhär före jul och så då inga serier har gått på TV så har jag haft mer tid för Netflix. Och när jag har gått hemma i två månader så har jag hunnit se ganska så många avsnitt. Och idag såg jag dom fyra sista avsnittet medan lillan sov/ammade.
 
 
Jag tycker att Bones är en av dom bättre serier jag har sett faktiskt! Den har både spänning, humor och drama/kärlek. Har ni inte sett den och är sugen på en ny serie så rekommenderar jag Bones. Alla 12 säsonger finns på Netflix så man behöver inte vänta på att nya  säsonger ska komma ut.
 
Nästa serie att ta upp igen är New Girl. Den började jag se för kanske 5 år sen eller liknande men så missade jag när den började om på TV så nu har jag inte sett på ett par år. Så nu börjar jag om på säsong 4, vet inte vilket avsnitt jag var på men det var mitt i en säsong. Den kommer nog gå rätt snabbt att se igenom då det bara är 20-minuters avsnitt. Man hinner alltså se två på samma tid som ett Bones! Vad jag ska se efter New Girl är däremot en bra fråga. Har fått lite tips på serier så jag får väl välja en av dom sen när de blir dags. Än är ju lillan liten och sover mycket så litegrann hinner man ju se än ett tag.

Följer med

I slutet på förra veckan gjorde jag ett test på Elsa som hon klarade galant! Vi pratade nämligen med mormorn via FaceTime och så vände jag telefonen så hon såg displayen. Sen for jag med telefonen fram och tillbaka medan mormorn pratade på och Elsa följde telefonen med blicken! Så himla stolt man blir som mamma när ens lilla bebis redan har börjat lära sig saker! Hon är inte en månad ens och har redan lärt sig saker! Och här om dagen så var hon vaken nästan 3 timmar i sträck! Min stora lilla bebis!

(null)

I veckan är även veckan då hon blir en månad! När hände det liksom?! Hon ska ju vara vår lilla bebis och hon börjar redan vara så stor! Mammas hjärtegryn!

3 veckor

Idag blir vår lilla Elsa 3 veckor! Känns som tiden gått så otroligt fort samtidigt som det känns som att vi har haft henne i en hel evighet! Men det känns bra! Varje sekund med henne är guld värt och jag skulle inte byta bort det mot något i världen!

Vad har hänt på dessa tre veckor då? Hon har från dag 1 varit så snäll och sovit så bra på nätterna, tror det är en natt som hon bökade lite så jag fick vara vaken med henne ett par timmar. Annars så äter hon 2-3ggr per natt och somnar för det mesta om rätt snabbt, ibland somnar vi båda medan hon ammar. Dagarna sover hon för det mesta igenom, men den här sista veckan har hon börjat vara mer vaken. Här för någon dag sen var hon vaken nästan 2,5h i sträck!

(null)

Idag var vi på BVC för första gången och tog alla mått. Vår "lilla" tjej är inte så liten längre. På 12 dagar (sen förra mätningen alltså) har hon gått upp 0,5kg! Jag har tydligen gräddmjölk i tissarna! Så nu väger hon 3830g och är 52cm lång! Inte konstigt att storlek 50 på bodys börjar vara lite korta i grenen. Var nog lite förutseende för jag tog fram alla kläder i storlek 56 i morse.

Nu är det bara vänta 2 veckor tills nästa koll och se hur mycket hon lägger på sig tills dess!

Elsa 💜

(null)

Onsdag 20/12 kl 23:55 kom äntligen vår älskade lilla skatt!
3135g och 49,5cm ren kärlek!

Matbloggstoppen
RSS 2.0