London

I början av Juni drog vi iväg till London tillsammans med min orkester från Norrfjärden, vi firar 60-års jubileum i år så det firade vi med en resa!

Att resa med en bebis som Elsa var verkligen inget problem! Hon har skött sig lika exemplariskt som hemma! Flygresorna (4 st totalt) gick hur bra som helst, ammade vid starterna för att hon skulle kunna tryckutjämna och sen har hon antingen sovit litegrann eller varit på strålande humör! Hon lärde sig kvällen innan att prutta med munnen så det roade hon sig själv, flygvärdinnorna och våra medresenärer med, alla verkade älska henne trots spott som yrde.

(null)
Sov gott i pappas famn i selen.

Väl i London så fortsatte hon att sköta sig bra. Stefan fick ta ett lite större ansvar då vi hade rep och konserter. Han stannade ofta hemma på rummet för enkelhetens och rons skull, tur hon älskar gröt! Och mat också. Och sin pappa!

1,5 dagar hade vi fritt och ledigt att göra vad vi ville. Vi hade planerat ett besök på Madame Tussades men då webbokningen inte ville fungera struntade vi i det och strosade på Oxford Street i stället. Ett besök på Primark där Elsa fick lite nytt och ett besök på SportsDirect där pappan inte hittade något nytt. En fika blev det också innan vi återvände till hotellet och sedan hade gemensam middag med hela gänget (60st!).

(null)
Marble Arch, Londons triumfbåge.

(null)
Elsa fick supersöta skor från Primark!

Sista dagen hade vi eftermiddagen fri, så vi tänkte göra ett besök till Big Ben, skulle ju som vara kul att ha en bild på Elsa vid ett riktigt landmärke. Jag tog upp kartappen och skrev in Big Ben, valde enbart buss som kollektivtrafik (jättejobbigt att konka på vagnen i tunnelbanan) och så åkte vi iväg. Vi fick aldrig se Big Ben för kartappen visade oss inte dit vi ville (skulle tydligen ha skrivit in Elisabeth Tower i appen) men vi fick oss en 2h busstur i stället! Sen berättade dom andra att klocktornet tydligen var inplastat och höll på renoveras så vi skulle ändå inte ha fått nån fin bild.

(null)
Fick en typiskt bild på en telefonkiosk i stället.

Femte dagen var det dags för hemresa och den gick lika bra sin ditresan. Enda kruxet var att vagnen hade tappat ett stag som håller upp fotdelen så det fick vi reklamera där på kvällen på Kallax. En himla tur att vi lånade mamma och pappas vagn och inte tog våran sprillans nya.

(null)


Elsa 6 månader

Tänk att lilla damen redan har hunnit bli ett halvår! Samtidigt som det känns som att hon nyss kom så känns det som en evighets sen. Hon har liksom alltid funnits här! Världens snällaste och finaste Elsa-gumma!
 
Precis på hennes halvårsdag hade vi tid på BVC för 6-månaders kontrollen tillsammans med läkaren. Vet inte riktigt allt dom kollar då, men hon klämde och kände på henne och sa ingenting så allt måste ju vara bra. Hon testade även om hon är med genom att tappa en leksak framför henne och hon tittade och sökte efter den så det blev hon också godkänd på!
 
Längdmässigt har hon växt med mesta den här månaden, hela 3cm! Så nu är hon 66,5cm lång. Tror även hon kom upp på normalkurvan igen i och med det. Viktmässigt följer hon sin egen kurva, lite under normal. Jag gissade kvällen innan vi var dit att hon skulle väga mellan 7,2-7,3 kg. Måste säga att jag prickade exakt, för vikten var nämligen 7250g! Huvudet följer också sin kurva, lite under medel men det har den varit hela tiden. Det är nog den kurvan som är mest exakt, vikten och längden har ibland gått upp lite eller ner lite, även om det är med små marginaler.
 
 
Hur är våran 6-månaders nu då? Hon är fortfarande lika nöjd och glad som hon alltid har varit! Hon kan, enligt våra mått mätt, vara något mer gnällig än vad hon tidigare varit, men det är marginellt och inte något som andra föräldrar skulle märka av eller kalla gnäll. Hon leker stundvis i sitt babygym men helst sitter hon med vid bordet och leker där. Ibland när hon är gnällig, även fast hon är hos någon av oss, så blir hon glad då man sätter henne vid bordet eller i babysittern. Hon har upptäckt sin spegelbild och skrattar och pratar med den. Hon har öven utvecklat språket och istället för bara joller så säger hon dadada. Hon hade även en period i början av månaden då hon pruttade med munnen, hur sött som helst men lite blött med allt spott!
Äter gör hon, vår duktiga tjej! Har gjort pasta och köttfärssås och kycklinggryta med ananas och couscous, båda smaskar hon i sig utan problem! Hon har även testat lite lax och det gick bra även det. Hon äter ca 1 dl mat till både lunch och middag och innan läggdags blir det en portion havregröt. Däremellan ammar hon fortfarande.
Nätterna har en period varit väldigt jobbiga då hon bara har vridit och vänt på sig och inte riktigt kommit till ro. hon är inte vaken men sömnen blir ju inte så kvalitativ när man inte ligger stilla. Så vi har haft det lite tröttsamt här hemma ett tag, men det börjar bli bättre nu. Ganska häftigt egentligen hur kroppen vänjer sig. Förr skulle man ha varit en zombie om man inte fått sova en hel natt på några nätter. Nu är det vardag och man är inte tröttare dagtid än vad man var innan Elsa kom, förutsatt att vi har haft vanliga nätter. Dvs att hon sovit lugnt och ätit ca 3 gånger på natten. 
Hon har som sagt hunnit få sina två första tänder och inte ett pip gjorde hon då dom skulle ute. Samma med myggbetten hon fått, hon har inte brytt sig om dom. Himla skönt det! Magen är inte riktigt i ordning, hon är ofta hård och får ta i för kung och fosterland för en liten älglort. Men samma där, tur hon inte är speciellt brydd om det.
 
 
Utvecklingsmässigt så har språket utvecklat sig som jag skrev, hon pratar med olika ljud. Hon är bättre på avståndsbedömning då hon ska kreppa om saker och hon kan flytta saker från ena handen till den andra. Hon har inte lärt sig sitta eller hasa sig fram än, men jag tror att sittandet fixar hon nog snart, en månads träning så kanske hon har rott det i hamn. Hon har inte börjat bli rädd för någon än, vem som helst vi ger henne till går bra. Vi har även hunnit flyga med henne och hon skötte sig exemplariskt!
 
Nästa BVC-kontroll tror jag blir vid 8 månader, men vi skulle få en kallelse. Det var inte vår vanliga BVC-sköterska som var med sist eftersom hon hade hunnit gå på semester, i stället fick vi träffa grannen som jobbar på distriktet. Så vi får se när nästa besök blir. Lite tråkigt att det inte blir månadsvis längre, är ju så spännande att se hur hennes längd och vikt är!

Jordgubbar

När vi flyttade till huset följde det med 12st jordgubbsplantor i ena rabatten. 6 av dom började ganska fort att blomma med dom andra 6 måste vara av en annan sort för det är först nu det har börjat blomma i dom. Men dom tidigblommande har redan börjat ge "skörd"! Det är rätt mycket kart så jag hoppas det blir stora, fina och goda gubbar!

(null)

I sommar får nog Elsa hålla sig borta från gubbarna, har läst att röda bär, frukter och grönsaker ska man vara lite försiktig med.

Till hösten får vi skörda vinbärsbuskarna och koka saft och gelé! Det ska hon däremot få smaka! Bären alltså, inte saft!

Tandborstning

I tisdags var dagen inne för att inhandla tandborste och tandkräm till vår lilla tösabit. Och det passade ju bra då den andra tanden sprack igenom samma dag!

(null)

På kvällen skulle vi borsta för första gången och hon var hur duktig som helst alltså! Gapade och lät oss borsta utan att tugga eller slita i tandborsten! Mammas duktiga tjej!

Andningslarm

När en kompis till mig fick barn för snart 6 år sen så köpte dom ett andningslarm till henne. Hon tyckte den var guld värd och man slapp oroa sig i onödan. När så brorsans tredje barn kom för drygt 4 år sen så hade mamma blivit så nojjig (det blev värre för varje barnbarn som kom) att hon köpte ett andningslarm till dom. Detta larm har även varit utlånat till mamma och pappas granne och nu när det blev dags för oss att bli föräldrar så fick vi ta det. Och jag måste säga att det verkligen är värt alla sina kronor det kostade! Vi har haft på det varje natt sen Elsa var en vecka ungefär (glömde packa ner det i BB-väskan) och jag kan lova att man kan sova hur lugnt och gott som helst när det är på. Någon enstaka natt har jag vaknat och kommit på att vi glömt det, så då har jag rusat upp ur sängen för att hämta det. Och sätter man det bara rätt så fungerar det verkligen. Ett par tre gånger har det börjat tjuta men jag tror att det dom gångerna har hamnat lite snett och inte fått kontakt med magen pga att hon antingen legat konstigt eller att hon har rört sig så mycket att det har åkt upp litegrann.
 
  (null)
Litet och smidigt men så värdefullt! (Har satt en liten hudtejp på undersidan då hon får lite utslag av gummit annars)
 
Det är så enkelt att använda och stör inte barnet alls! Man viker ner blöjkanten framtill litegrann och sätter fast larmet där. När man slår på det lyser först batterilampan (grönt om det är bra med batteri och rött om det börjar ta slut) och sedan börjar rörelselampan att blinka för varje andetag. Så här beskrivs den enkelt på Babylands hemsida:
 
Snuza Hero är hos barnet, oavsett om babyn sover i sin säng, ute i vagnen eller i bilbarnstolen. Snuza Hero är inte bunden till en säng utan fästs direkt på barnets blöja eller byxa.

Snuza Hero sänder inte ljud och överför inte någon radiofrekvens. Därmed finns ingen risk för radiofrekvent strålning. 

Snuza Hero:
- Vibrerar för att få igång barnet om rörelserna upphör.
- Larmar om vibration inte får igång barnet.
- Fästes direkt på barnets blöja eller byxa, kan användas oavsett var barnet sover.
- Kan användas för samsovande tvillingar och prematurfödda barn.
- Är liten och behändig - endast 65 mm lång.
- Har utbytbart batteri.
- Inga sladdar eller eluttag krävs.
 
Är du en förälder/bliviande förälder som känner eller tror dig komma känna minsta oro över plötslig spädbarnsdöd eller bara vill ha en billig och enkel livförsäkring till ditt barn? Vill du slippa känna oro och ångest över ditt barn när det sover och du inte har uppsikt över det? LÖP OCH KÖP!! På dom billigaste sajterna, däribland Babyland, kostar det 999:- men ordpris ligger på ca 1600:-. Nu var det inte jag som betalade för det här larmet men hade det inte redan funnits inom familjen hade jag köpt ett långt före Elsa föddes! Det är så värt det!


En bra natt

Natten till igår, fredag, var en av dom bästa i Elsas liv! Och för mamman också såklart! Hon fick äta gröt som vanligt på kvällen, fast från och med den kvällen har vi ökat upp till 3/4 portion. Sen fick hon amma innan hon nattades och somnade ca 21:15. Första matningen brukar ske ca 3h efter hon somnat, så det stämde ju ganska bra då den var 00:40 första gången. Han nog slumra till en sväng för jag la inte tillbaka henne i spjälsängen förrän 01:10. Nästa gång jag vaknade av henne och det var dags för matning var klockan 05:15! Hade ju för tusan fått sova 4h i sträck! Vet inte om det någonsin hänt sen hon föddes alltså!  Kanske då hon var kring 1 månad men jag minns faktiskt inte. Sen sov ungen till 08:55!! Själv vaknade jag 8 då Stefans klocka ringde. Men alltså. Bara två matningar på hela natten!  Känns ju som en dröm!

Men som för att ta ner mig på jorden igen så har denna natten varit den sämsta någonsin. Hon har gormat i sömnen, varit vaken, svårsövd och svår att hålla sövd när hon väl somnat. Hon har hållit sin stackars mamma vaken mellan ca 4-6. Och matningarna har väl legat på typ 6 gånger för det är det enda som har varit i närheten att vara sövande. Hoppas kommande natt blir bättre...

Första tanden!

Igår när mormorn var här så visade jag först hur duktig Elsa blivit på att dricka ur pipmuggen! Det krävdes en veckas övning men nu älskar hon att få dricka vatten! Sen skulle jag visa att hon minsann kan dricka ur glas också, om än med lite spill. Och med hon dricker/lapar i sig vattnet klickar det som i glaset. Så säger jag till mamma att det låter ju som att hon har tänder? Och tror ni inte att det har spruckit fram kanten på en liten bissing! Och då upptäcker vi även att tanden bredvid är på väg också. Mammas lilla tjej blev helt plötsligt mycket större!

(null)

Redan tidigare på dagen då jag ammade henne bet hon mig så det gjorde ont, men hon har bitit med tandköttet förut och det gör ont, så jag trodde ju att det var så nu också. Men det var en liten tandrackare som gjorde mig illa. Och Stefan hade känt att det rispade till i hans finger i onsdags då hon smaskade på honom, så den kom nog redan då. Så vi räknar med att första tanden sprack igenom på Sveriges Nationaldag! Så alla flaggor som hissades var delvis för att fira Elsas första tand!

Ökat i vikt

För två veckor sen så var vi på BVC för ny längd och vikt och så det där hemska vaccinet. Hon vägde då 6690g och var 63,5cm lång! Så nästan 7hg upp på en månad! Hon ligger fortfarande under på alla kurvor men vikten gick upp något jämfört med tidigare mätningar. Men hon följer sin egen kurva så fint så sköterskan är nöjd.
Vid vaccineringen bad vi att dom skulle vara två som sticker samtidigt, en i varje ben. Då är det över fortare och behöver bara göra ont en gång. Såklart började hon gråta men så fort jag tagit upp henne tittade hon på dom och log. Så snabbt var det över! Resten av dagen gick bra, men det var väl för att bästa mommo var hos oss!
Nästa besök blir till midsommar, sen tror jag det blir varannan månad vi får börja komma. Så trist! Vill gå dit typ varannan vecka ungefär! Vaccin blir först vid 1-års kontrollen, skönt!

Mat är gott!

Som jag skrev tidigare så skulle jag testa göra både majs- och broccolipuré. Majsen tog hon direkt, broccolin inte. Det var rent så illa att hon fick kväljningar av den! Gav henne det till lunchen så testade till middagen igen men att blanda ut den med potatis. Det gick bra och dagen efter åt hon broccolin som den var. Vår duktiga tjej!
Har även introducerat sötpotatis och päron, den enda frukten hittills. Mest för att hon blivit lite hård i magen av maten, då är päron bra som är lite lösande. Det är även broccoli så det får hon också dagligen. Sen har vi efter en veckas "kämpande" äntligen fått henne att börja dricka vatten ur pipmugg! I början tuggade hon mest bara på den, då gav vi vatten på sked i stället. Vatten gillar hon också, precis som all mat! Snart blir det att börja introducera kött också! Spännande!

Matbloggstoppen
RSS 2.0