På språng

Nu ni mina vänner, nu går Elsa! Det började redan förra helgen med att hon gick mer och mer och under veckan som var lossnade det ordentligt! Så nu knatar hon runt mest hela tiden! Om hon tappar balansen så kryper hon, men mest bara till närmsta vägg eller grej som hon kan ställa sig upp mot, sen fortsätter hon gå. Det tog "bara" 1,5 månad från första steget tills hon kunde gå! Hon har verkligen tagit det lugnt och försiktigt, tack och lov!

(null)

Däremot har ett nytt beteende kommit nu då hon börjat gå. Nämligen att klättra! Inte så farligt än kanske men i torsdags efter hon ätit middag och innan Stefan kommit hem så lekte hon på så bra själv så jag satt i köket i godan ro. När jag tittar upp har ungen satt sig i nedersta byrålådan i byrån i vardagsrummet! Och medan jag går dit så ställer hon sig upp! Så när Stefan kommit hem och har ätit så var det bara att skruva fast byrån i väggen! Bara hoppas det stannar där så hon inte börjar klättra på tv-bänken eller liknande!  


Minitigrarna

Igår for vi iväg på vårt första Minitigrarna. Alla vuxna med barn är välkomna att få springa av sig lite i sporthallen! Finns bollar och "hemgjorda" rutschkanor, klättra på madrasser och annat skoj! Som den lugna tjejen Elsa är så blev det inte så mycket fart på henne. Hon satt mest och höll i en boll och tittade på alla andra barn. Kröp iväg en bit och satt still, kröp tillbaka till mig.

(null)

Även fast hon har börjat gå ganska ordentligt nu så blir hon lite för exalterad på ett sånt ställe, så då trillar hon och kryper i stället. Det går ju fortare säg! Men kul att få komma ut och träffa lite kompisar när vi varit infrusna i en veckas tid. Jag älskar vintern men det behöver ju inte vara -25 och kallare i en hel vecka i sträck!

Att leva med en 1-åring

Nu är det snart en månad sen hon fyllde 1 år vår lilla tjej! Eller stora tjej kanske jag skulle säga, känns som att det händer så mycket nu!

Maten
Hon hade en period nyss på ca en vecka där hon vägrade äta både frukost och kvällsmat, frustrerande för mamman men det var bara sluta truga och inse att hon äter då hon blir hungrig. Tack och lov åt hon lunch och middag bättre än någonsin!
Nu äter hon alla måltider igen. Men tro inte att hon äter om hon inte får ha en egen sked dom gånger vi matar henne. Typ gröt och burkmat. Och den maten flyger lite varstans i köket. Så man får torka barn, sig själv, stol, bord, golv och ibland även köksskåpar från matrester! Men experterna säger ju att det ska få vara kladdigt och kletigt vid matbordet, det är så dom lär sig!

Lekar
Hon kan verkligen leka med allt möjligt den här damen! Hon har två kloss-clowner som hon gärna plockar av och på. Gosa med gosedjur är också en mysig lek, det har hon fått av sin mamma! Att riva torn man bygger upp är roligt, sjunga favvolåten Imse Vimse Spindel med rörelser är skoj och att slå vilt på spikbrädorna! Hon kan leka så bra på egen hand vissa stunder, ibland ska vi gärna sitta med men hon leker mestadels själv och ibland så ska man göra allt åt henne. Typ som att spela på xylofonen. Kökslådorna plockas fortfarande ut och verkar vara nästan lika kul nu som när hon började med det vid 8-9 månaders ålder. Riva ut klädlådorna i hallen och möblera om skostället står rätt högt i kurs också. Och disk- och tvättmaskin såklart!

(null)
Såhär kan det se ut när man få plocka av och på lilla clownen själv! Duktiga tjejen!

Humör
För det mesta är hon på gott och glatt humör, men visst kan hon vara rätt bestämd ibland också! Får hon inte göra det hon vill så kan hon tjuta till men det går oftast över på en mycket kort stund.

Sömn
Vi har verkligen fått till en så bra sömnrutin nu att det känns overkligt! Sista (minst) 2 veckorna har hon lagt sig vid 20 och somnat i princip direkt och sover till ca 8:30! Hur drömmigt är inte det säg! Vågar nästan inte outa det för då skiter det sig väl.
Vi brukar vid 19:30 äta kvällsgröt. Medan den ena föräldern badar en grötig unge plockar den andra ihop leksaker och städar upp i köket, släcker ner och gör i ordning sängen. Så när barnet är badat, fått på sig pyjamas och borstat tänderna är det verkligen nedsläckt och lugnt i huset och hon får ro att somna tryggt.
Före nyår hade vi en period som var så jobbig då hon antingen hade svårt att somna eller så somnade hon direkt men vaknade 40min senare och var svår att söva om. Inte kul! Visst kan det stöka till ibland någon kväll eller som förra natten då hon var vaken typ 2h i sträck. Dom gånger hon har vakennätter så kan hon ligga stilla och tyst en stund för att sen börja gnälla och röras. Så blir hon stilla en stund så man tror hon somnat och så börjas det om. Ofta håller det på i 2 timmar (minst) och det spelar ingen roll vad man gör. Dessutom är hon ett barn som inte gärna somnar i famnen på en. Hon är gärna i ens famn men det är samma där, hon kan mysa i famnen en stund och sen får hon panik och börjar gnälla och gno. Det är tur det inte händer så ofta! För det mesta sover hon 12h i sträck nattetid! Kan gnälla/gråta till i sömnen men inte mer. Så tacksam för det!

(null)
Damen med sovstil a la Pippi!

Livet med vår ettåring är verkligen toppen! Den finaste tjejen man kan få, hon fick vi! Lyckliga oss! Älskar dig Lillis!

Prematur

Här före jul så fick en bekant på kvarteret sin bebis några veckor för fort. Och i sådana situationer brukar alla kläder man köpt för första tiden vara på tok för stort. Så jag köpte ett flossat collegetyg och sydde en liten prematurdress till den lilla bebisen! Så kul att sy igen! Och jag hoppas både bebis och föräldrar uppskattade den!

(null)
Prematurdress i storlek 44/48.

Blev väldigt mycket tyg över så blir nog att sy något till Elsa också, funderar om jag ska göra en liknande dress eller om det blir en tvådelad. Vad tycker ni?

Utvärdering utmaningen

Hade en liten utmaning under 2018 som handlade om att inte köpa nå kläder till mig själv under 2018, så länge det inte var nödvändigt. Var i början av året tvungen att köpa amningslinnen och amningsbhar så det var nödvändiga kläder. Utöver det så har jag bara köpt två koftor, dock inte nödvändiga. Men, min favvokofta försvann någongång under senare delen av 2017 så tillslut gav jag vika och köpte en ny likadan. Sen när jag ändå handlade köpte jag en likadan till fast en annan färg. Så 258:- (tror jag) spenderade jag som onödig utgift på mig själv under 2018.

 
(null)
Drygar ut inlägget men en bild från förra sommaren då jag var gravid.

Kommer nog bli en högre summa detta år men kommer inte handla bara för att, som man oftast gör då man går på stan. Vet redan nu att jag kommer spendera pengar på nya sulor och löparskor. Sedan har jag ett presentkort på HM jag kan nyttja så nåt klädesplagg blir det också. Kanske skulle satsa på nya bh-ar då alla mina gamla sen innan graviditeten är typ för små. Måste gå igenom den lådan och se vad jag kan ha och inte.

Hade ni några löften, utmaningar eller liknande för 2018 och hur gick det för er? Kommer ni ha några nya för 2019? Jag ska klura på mina ett tag så hör jag av mig snart!

Nyårsafton

Sista dagen på året spenderades hemma. Stefan jobbade några timmar medan jag och Elsa förberedde inför kvällens trerättersmiddag. Hon sov medan jag grejade i köket. Bra fördelning va!

Vid 18-tiden dök äntligen gästerna upp så då var det bara att hugga in på förrätten medan varmrätten lagades klart i ugnen.

(null)
Förrätten bestod av ostkorgar fyllda med räkröra på avokado och tomat!

(null)
Varmrätten bestod av ugnsrostade rotsaker, ugnsbakad fläskytterfilé och kycklingfilé. Till det sallad, beasås och fetaostcreme! Rostat bröd med valfritt smör till (vanligt eller vitlöks).

När vi hade ätit klart var det tid för barnen att få kvällsgröten innan läggdags och Bingolotto drog igång. Ingen vann tyvärr. Mellan spelen spelade vi spel och åt efterrätt.

(null)
Hemgjord chokladmousse med bär till efterrätt.

Strax före tolvslaget vaknade Algot så han fick följa med ut och kolla raketerna och så hann vi heja på grannarna. Efter Algot somnat om spelade vi lite mer spel där faktiskt killarna vann. Nåja, revansch så småningom.

Vid 2-tiden tog vi adjö av Erika, Andreas och Algot och vi kunde vid 3-tiden somna tillslut. Tack för en mysig kväll alla!

Matbloggstoppen
RSS 2.0