Det här med talet

Vissa dagar är vår lilla tjej väldigt talför medan hon andra dagar är mer tystlåten. Fast det där med tal och ord vet jag väl inte. Vissa dagar pratar hon väldigt mycket bebisspråk men det är aldrig några riktiga ord. Vissa dagar så hummar hon och pekar på saker. För tillfället, som har varat i ett par månader nu, säger hon 4-5 ord. Hej, oj, här, där och ibland blir det ett litet också. That’s it! Inte ens mamma och pappa säger hon den lilla rackarungen! Längtar så tills hon säger mamma, jag kommer ju smälta ihop till en blöt fläck den dagen det händer!
Jag var tydligen likadan som liten och sa typ ingenting fram tills jag var 2 år. Jag bara hummade/grymtade och pekade på saker och ting.

(null)

Däremot så förstår hon väldigt mycket. Och hon kan faktiskt härma hur katt och hund låter men jag vet inte om man kan räkna det som ord. Hon vet var nästan alla kroppsdelar är, både på sig själv och på andra. Om man ber henne gå till ett specifikt rum i huset kan hon oftast förstå det. Samma gäller med att hämta saker. Hon vet var dammsugaren står (i städskåpet i tvättstugan), var sladden är och var man kopplar in den för att få dammsugaren att starta. Senaste grejen hon lärt sig är att gå till skåpet under diskbänken om hon hittar ett skräp. Vi har skåpspärr så vi måste hjälpa henne att öppna skåpet för att hon ska kunna slänga skräpet. Ibland försöker hon pilla in det i springan som blir.
En annan grej jag tänkt att hon kanske är tidig med, men man har ju ingen aning alls, är att hon ska mata gosedjuren och dockan. Mamma sa i förra veckan att hon tyckte det var tidigt, utan att jag frågade. Hon kan till och med ibland låtsas-äta/dricka. Har som sagt ingen aning men känns som att det är tidigt också.

(null)

Elsa är nu 17 månader och runt midsommar ska vi på 18-månaderskollen. Vi har blivit förvarnade om att det kommer göras vissa tester. Bland annat att hon ska kunna stapla 3 klossar på varandra (det fixar hon här hemma) och kunna 15 ord. Både jag och Stefan blev rätt nervösa då vi fick höra det med tanke på att hon bara säger 4 ord! Men en kollega på jobbet som har en 3-åring sa att hon ska veta vad 15 ord är, typ kunna säga några ord och kunna peka ut några ord. Vi blev betydligt lugnare då. Men nu har jag ju börjat googla lite och på många forum skrivs det att barnen ska kunna säga 10 ord. Blev genast lite mer bekymrad men samtidigt så förstår hon så himla mycket och är så himla klok och förståndig så hon kanske utvecklar den sidan innan talet kommer. När hon fyller 2 kanske det sprutar ut ord ur munnen på henne!

Hur har era barn varit med språk, tal och förståelse?

Påsken

Nu är det ett tag sen det var påsk men tänkte ändå skriva lite om vår påskhelg.

Skärtorsdag jobbade jag till 15, sen var vi bara hemma och gjorde inget speciellt.
Långfredag for vi till Storheden en sväng, var väl mest för att jag ville komma iväg lite. Blev inte många turer utanför kommungränsen under min jobbperiod, så det var skönt att få andas stadsluft. Väl hemma igen så var vi ute en stund.
Påskafton jobbade jag till kl 13 och efter det var vi ute en stund, men eftersom det blev lite småkyligt och blåsigt gick vi snabbt in igen.

(null)

Påsksöndag for vi upp till Kåbdalis och hälsade på mormorn och morfarn. Elsa skottade lite snö, vi grillade lunch ute och på söva Elsa-promenaden plockade jag och mamma ihop två påsar fulla med pant! På en sträcka på 1km! Galet alltså! Elsa fick sig även en ny tröja av morfarn, som ska matcha ett par byxor hon fått tidigare!

Annandag påsk strosade vi bara omkring hemma och tog det lugnt.

Matbloggstoppen
RSS 2.0