Chiapudding

Överallt pratas det om det lilla fröet chia. Och överallt äts det chiapudding. Man kan ju inte vara sämre än att man måste testa det. Tyvärr var det inte det godaste jag ätit, men jag skyller en stor del på sojamjölken. Köpte en ekologisk denna gång och den var inte lika god som den första jag köpte. Så ska göra om chiapuddingen så fort jag har köpt hem en vanlig mjölkliter. Håller på receptet tills dess, men två bilder bjuder jag på. Serverade min pudding med frusna hallon och kalorifri jordgubbsås. Så när sås och bär var slut åt jag inge mer pudding heller.
 
 

En söndag på ranten

Vaknade igår otroligt tidigt, redan 6:30 (vilket egentligen är 5:30 om man räknar vintertid). Efter 30 min så smög jag upp och klädde på mig och for ut och gick i ganska prick 1h. Precis då jag kom tillbaka var mamma på väg upp så då gick jag iväg till servicehuset för att koka ägg. Frukost innan vi packade ihop och for hem.
 
Mellanlandning i Vidsel och Älvsbyn innan vi drog vidare till Boden. En handling på DollarStore innan vi gick på konsert med bästa NUS, Norrbottens UngdomsSymfoniker! Mycket bra spelat! Det är stunder som dessa jag saknar att vara med, men all stress innan varje läger med att öva och pussla ihop med jobbet saknar jag inte. Tur man kan fara på konserter då och då, kan man låtsas att man är en i gänget. Vår fd konsertmästare Sofie hade ett av solona där hon spelade vackra Koppången! Har ni inte lyssnat på den är det dags att göra det nu! Så vacker melodi!
 
 
När konserten var över så drog vi till Storheden för sen lunch och sedan blev det storhandling för lilla fröken Norén. Ny cykel (igen)! Min gamla vita springare börjar sjunga på sista refrängen så idag införskaffade jag en ny, knallorange! Älskart! Vi hade lite problem att få fast låset men tillslut löste det sig. Sadeln däremot är många cm för låg, men varken jag eller pappa hade någon passande insexnyckel. Ska kolla på jobbet i morgon, annars måste jag nog cykla förbi bror och se om han har någon.
 
 
Inhandlade även en cykelhjälm, en sadelväska och en cykeldator till min blåa racer! Så nu måste jag nog snart ut på premiärtur! Måste bara se till att ha inhandlat en pump, ny cykelslang och diverse verktyg för att kunna byta slang innan jag drar iväg. Kan ju inte gärna ringa pappa och be han hämta mig och en punkterad cykeln någonstans mitt mellan Älvsbyn och Vidsel.

En lördag i Kåbdalis

Lördagen började utan sovmorgon, men morna sig gjorde man ett tag. Vid 8:30 blev det grötfrukost innan jag satte mig ute en stund. En timme senare gick jag in och klunkade i mig en celcius innan jag snörde på mig löparskorna och drog iväg. 1 mil blev det i solskenet, backigare väg än vanligt, bra det! Tillbaka i husvagnet blev det att skaka ihop en proteinshake och så dra med mamma på parkeringen för att leta bilar och samtidigt bli av med värsta mjölksyran.
 
Bara byta det svettiga understället mot ett torrt och så ut i solen. Stekte nyttiga plättar till lunch jag och mamma medan pappa grillade falukorv till sina polarbröd. Ärligt talat vet jag inte vem som fick den godaste lunchen, för det vi åt var gudomligt gott! Rivna morötter och äpple, stekta färska champinjoner och vaniljkvarg till plättarna, MUMS!
Satt ute och mådde gott i solen innan vi gick en 30-40 minuters promenad. Sedan var det bara att slänga sig in i dusch och bastu.
 
 
Surfade lite, läste lite och vilade lite innan middag. Fläskkotletter, potatis, färska champinjoner och majs, allt stekt ute på muurikkan, mycket gott det med! Sedan bäddar vi ner oss tidigt och surfar, drömmer oss bort, läser lite och så fram till 23 då vi släckte och sa god natt.

Broccoli- och blomkålssoppa

Gjorde en enkel och nyttig soppa i veckan. Den ser rätt giftig ut men god var den! Klart det nu finns godare soppor, men för att knappt innehålla någonting så var den god. I receptet så skulle man ha färst blomkål och broccoli som man skulle koka och dela själv, men jag gjorde det betydligt enklare för mig och använde färdigfryst. Vet inte exakt hur mycket grönsaker jag använde men skriver på ett ungefär.
 
 
Broccoli- och blomkålssoppa 2 port
 
1 st scharlottenlök
1-2 st vitlöksklyftor
1 liten skvätt olja
4 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1 stor näve blomkål
1 stor näve broccoli
Salt och peppar
2 paket kalkonbacon (vill du använda vanlig bacon räcker det med 1 paket)
 
1. Hacka löken och vitlöken och fräs den snabbt i lite olja i en kastrull.
2. Häll på vattnet och buljongtärningen.
3. När vattnet kokar slänger man ner blomkål och broccoli och låter det koka i 3 minuter.
4. När det kokat klart tar man kastrullen från plattan och mixar ihop allt till en slät soppa. Smaka av och krydda med salt och peppar (eller annan krydda du känner för)
5. Hacka baconen fint och stek. Strö baconen över soppan och ät!
 
Ni kanske undrar varför jag väljer två paket kalkonbacon, alltså ett paket per person. Det är för att den är så mager så man kan lätt äta ett paket själv. Vanlig bacon skulle jag bara välja att ta hälften av just för att den är så fet.
Sen kan man absolut välja till lite krutonger om man vill, skulle nog smaka supert! Det passar ju ypperligt tillen slät soppa. Själv åt jag en knäckebrödsmacka till min soppa.

Nerbäddad

Efter jobbet for jag till badhuset och avverkade 80 längder på 55 minuter, vilket är 2 km! Dom första 40 längderna tog jag i och simmade så snabbt jag orkade var 10:onde längd. Dom 40 sista längderna tog jag i var 5:e längd. Så i slutet var jag rätt slut. Dessutom var det så trångt i bassängen att jag fick kryssa mellan några stycken, inte det roligaste.

Hann precis hem så kom mamma så vi åt middag snabbt, packade ihop och for till Vidsel. Där packade vi om och så for vi upp till Kåbdalis. Vi var helt slut båda två så 19:30 hade jag bäddat ner mig i husvagnet! Det är det bästa med Kåbban, man kan lägga sig hur tidigt som helst och sova ut på morgonen. Ska bli så härligt! Har dessutom fått låna ett Energy Armor-armband av en arbetskollega, så få se om jag lyckas få
Mig en sovmorgon i morgon.

Lunch ute i det fria

Idag skulle mamma komma på besök runt 12-tiden, så jag frågade om hon ville äta lunch med mig. Det ville hon, så jag snörde ihop var sin kycklingsallad, fyllde vattenflaskor, fyllde en termos med te, packade koppar, bestick och filtar och när hon kom var det bara att trava iväg. Vi satte oss ute i solen på bänkarna bara nedanför där jag bor. Åt och surrade, njöt av varenda sekund i solen! Satte oss sedan mot solväggen och lapa lite till sol i bara linne! Ahh!
 
 
Nu kan faktiskt vintern sakta få försvinna för att ersättas med värme, sol och en massa utevistelse! Både vad gäller träning och mys!

Barnfotografering

Min bror bad mig i förra veckan att ta några bilder på han och nyaste tillskottet Alva, självklart ställer man upp! Och då passade vi även på att ta bilder på alla tre flickorna, så det blev en riktig barnfotografering förra veckan!
Jag är verkligen ingen bra fotograf och verkligen ingen bra bildredigerare, men jag måste ändå säga att jag är rätt nöjd med flera av bilderna jag satt i timmar igår och fixade till! Så här får ni ett litet smakprov på hur det blev.
 
 
 
 
 
 

Den andra sportbhn

Här kommer en bild på den andra sportbhn från HM jag köpte förra måndagen. Den är en low support bh, men det gick utmärkt att springa i den! Fast då har jag inte så mycket och stort som hoppar då jag springer. Så är man storbystad kanske den inte är optimal att springa i utan passar bättre på gymmet eller på promenaden. Eller under ett linne till vardags, för den är så pass snygg att man kan använda den som top!
 
Svettranden bjuder jag på.
 

Rough Sweet

Köpte mig ett nytt sandnagellack förra måndagen, älskar verkligen färgen! Hade kunnat vara en nyans mörkare, men den är riktigt fin! och det bästa med dessa sandnagellack är att dom torkar på nolltid! Man kan pensla på 3 lager på mindre än 10 minuter och det kladdar aldrig!
 
Depend nr 2101, 39:-

Arla morgonstund

Vaknade strax innan 7, var grymt trött men bestämde mig för att kliva upp. Disken är diskad och har precis svalt det sista av min 1,5 portion stora havregrynsgröt! Kolhydratuppladdning innan ett löppass tänkte jag! Nu är det bara vänta tills klockan blir 9 så man får fara ut! Solen skiner och det är några minusgrader, kommer bli uppfriskande!
 
Håller på att testa lite olika "mjölkar" till gröten. Tycker att havredryck är godare till havregrynsgröt än vanlig mjölk, så nu testar jag andra kombinationer också. För någon vecka sen testade jag mandelmjölk, vilket jag tyckte smakade som havredrycken. Förra veckan klev sojamjölken in i kylen och den var god den också. Den är lite len och känns tjockare än mjölk och har nästan lite smak av vanilj. Så nästa produkt ut blev då den osötade sojamjölken, men fy fabian! Det blir till att vaska den och köpa hem något annat i stället. Hurvas så dålig... Läser nu på paketet att den osötade har "Ren smak av soja". Fy tusan för vanlig soja då.
Då är frågan om jag ska sluta testa här. Har för mig att rismjölken inte är någon större hit och då har jag praktiskt taget gått igenom hela Coops utbud. För dom smaksatta produkterna går fetbort då det är flera ton med socker i dom. Nä, jag håller mig nog till havredryck eller SÖTAD sojamjölk. Eller vanlig lätt komjölk.

Intervaller och massage

Klev upp 5:30 för att hinna på gymmet och köra tre omgångar tabataintervaller. Puh! Första på 15,0 och dom andra två på 14,0. Nästa gång blir det att börja på 15 och sedan gå ner på 14,5, få se hur det går.

På jobbet blev det våffelkalas på eftermiddagen, våffeldagen till ära! Jag hade självklart tagit med keso så vi kunde göra nyttiga våfflor, båda mina arbetskollegor godkände dom!

Efter jobbet var det dags för massage, lika skönt som vanligt. Både jag och massörskan tycker jag är bra bakom ryggen nu, så vi bokade inte någon ny tid, utan jag får höra av mig då jag känner att jag är i behov utav det.
Har sedan jag kom hem därifrån legat i soffan och sett serier och lekt med med mobilen.

Nu är det Reenes Rubriker innan godnatt.

Nytt i träningsgarderoben

Som jag visat tidigare så köpte jag ett nytt linne och nya tights då jag var i London och nya sportbhar på HM. Igår invigde jag dessa då jag var till Piteå och Lifestyle-tränade med Sandra x2.
 
Byxorna från Adidas.
Linnet från Forever 21.
Sportbh från HM.
 
 
 
 

 
Ni får ursäkta att jag ser trött, sjuk och barnslig ut på bilderna! Ser ju ut som en 10-åring på första bilden! Men den bjuder jag på!

Nyttiga våfflor

Imorgon är det våffeldagen och för att alla ska kunna njuta av dessa goda skapelser så har jag fixat fram ett recept på nyttiga våfflor! Dom smakar precis som vanliga våfflor och smaken går att variera till evighetens slut. Eller nästan i alla fall.
 
 
Nyttiga våfflor ca 3st
 
1 st ägg
1 dl havregryn
0,5 dl keso
2-3 msk mjölk
1-2 krm bakpulver
 
Mixa ihop allt och grädda i våffeljärn.
 
Har testat lite olika varianter av den här under förra veckan som jag tänkte lista här.
 
Kokos- och vaniljsmak
Byt ut 2 msk havregryn mot 2 msk kokosmjöl + 1 krm vaniljpulver.
Vaniljsmak
Tillsätt 1 krm vaniljpulver.
Söta våfflor
1-2 msk stevia.
Söta våfflor med smak
Tillsätt 1-2 msk stevia och valfri smak (vaniljpulver, kokosmjöl, smakaromer)
Saffransvåfflor
Tillsätt 1-2 krm saffransarom + 1-2 msk stevia.
Annan smak
Tillsätt 1-2 krm av vad du vill (vaniljpulver, kardemumma, kanel, pepparkakskryddor, smakaromer)
 
 
Gott att äta till
Micra hallon och lite stevia, rör ihop till en "sylt".
Smaksatt kesella/kvarg.
Bär
Frukt

Lifestyle-träning i Piteå

Idag har jag varit till Piteå tillsammans med en arbetskollega som också är med i LifestyleByMRR och tränat med en annan tjej som är med i tävlingen. Vi höll till på Korpen och dagens pass blev bröst och biceps. Jag kommer ha ont i musklerna, det är ett som är säkert! Inte styrketränat på 3 veckor kanske och kört rätt hårt på en del övningar! Kul att träna ihop med två Sandror! Och då gruppbild efterfrågades redan igår på vår Facebook-sida var det bara att ta den obligatoriska träningsbilden i spegeln!
 
Alla hade såklart på sig sina LifestyleByMRR-tröjor, och MRR-loggan fram var självklart tvungen att synas!
Nästa gång blir det gymdejt här på byn, visst var det så?!

Långdistans

Längsta distansen hittills avklarat idag! Jag hade bestämt mig för att fara och springa idag och ville gärna springa runt 15km. Med ett helt underbart väder med klarblå himmel, värmande sol och ytterst lite blåst så begav jag mig ut. Hade planerat att springa ut mot Hundberget och längs Jokkmokksvägen tills det kändes lagom att vända. Känns som att jag hade kunnat fortsätta hur långt som helst innan jag vände, men jag skulle ju orka springa hem igen. För er som vet hur vägen ser ut så sprang jag förbi 100km skylten, passerade huset på höger sida och sprang en bit till. Där finns det en parkeringsplats på vänster sida och före den så går det in en liten väg i skogen. Vid denna väg vände jag om och började springa hem igen. Nu vet jag att det är ganska precis 8km till denna skogsväg. Avslutade passet på Coop (eftersom jag skulle handla) så hade jag sprungit hela vägen hem hade jag fått ca 500m till.
 
 
Det fula med det hela är att det gick bra att springa hela vägen, då jag vände hade jag börjat känna mig trött kring knäna, men det var inga problem att springa. Däremot då jag stannade på Coop och började gå trodde jag att jag skulle ramla ihop! Benen var tunga och styva som två furor! Folk måste ha kollat konstigt på mig där jag kom in, svettig, skitig, med konstig gångstil och ett vätskebälte runt midjan. Men den bjuder jag på! Promenaden hem fick agera nedvarvning och mjölksyra-utsläppning. Kort stretching när jag kom hem medan matlådan värmdes i micron, klunkade en massa vatten och åt med god aptit! Allt springande fick fart på magen också kan jag lova! Tror jag blev två kilo lättare bara där!
 
 
Sedan har jag insett en sak som måste inhandlas snarast. Köpte dessa strumpor på Stadium Outlet för några veckor sen. Det är en lite tjockare strumpa som lämpar sig för vintertid eller då det är kallare ute. Jag vet faktiskt inte om dom klassas som kompressionsstrumpor, men jag anser att dom är det. Dom gör i alla fall underverk för mina smalben och benhinnor! Hela förra sommaren då jag sprang så kände jag nästan alltid av mina benhinnor, ibland var jag tvungen att stanna och sträcka ut dom innan jag kunde fortsätta springa. Dom liksom krampade ihop (om nu benhinnor kan göra det). Jag har nu sprungit tre gånger med dom här ute, 10km, 5km och nu 16km och jag känner inte av mina benhinnor alls! Det kan delvis bero på att jag springer i en annan sko nu, men första passet med strumporna sprang jag i mina gamla löparskor och kände ändå inte av något. Jag ger alltså strumporna all credd för mina friska pigga benhinnor! Nu måste jag införskaffa ett par eller två för sommarbruk, alltså en tunnare strumpa. Kan nog bli lite varmt att springa i dessa vinterstrumpor då det är +20 ute. Men för er andra löpare med benhinneproblem, testa kompressionsstrumpor, ni kommer inte att ångra er!
 

London-shoppingen

Har äntligen fått tummen ur och fixat lite bilder på det jag shoppade när jag var i London. En reseberättelse kommer att komma upp så småningom.
 
Bodylotion och bodymist i doften Love Spell och trosor från Victorias Secret.

Bodybutter i dofterna jordgubbe och blåbär från The Body Shop. Uggleörhängen i guld, vingar i svart och sex nagellack med doft från Claires.
 
Träningslinne från Forever 21, träningstights från Adidas och en stickad tröja från en affär jag inte kommer ihåg vad den hette.
 

Två långklänningar från Primark.
 
Linne, strandhandduk och push-up push-in jeans från Primark.
 
Ett par tjocka vintertights, ett par bomullstights, ett par shape-in tights, träningsshorts, bh utan band, tygväska och trosor från Primark.
 
 
En Kalle Anka-body från Harrods. Trodde jag skulle bli faster till en pojke, men så blev det inte. Då får jag spara den ett tag till, kanske till mina framtida barn?!

Lite shopping

I måndags då jag var till Luleå så blev det lite shopping för mig och mor. Ja, även mormor och hennes syster hittade visst litegrann!
 
Jag var främst ute efter nå roliga leggings från HM, hade sett ett par på Instragram. Så det blev i slutändan två par leggings och två par sportbhar! Leggingsen känns mer som byxor än leggings, dom är rätt så tjocka och täta. Mycket bra! Det gillar vi!
Hittade även lite hårgrejer, svarta örhängen som jag sökte efter i London och ett litet nagellack!
 
149:- per del, HM.
 
Nagellacket 39:-, hårgrejer 19-29:- och örhängena 59:-, Åhléns.

Anmälan

Ja, så var man anmäld till tre av de fyra loppen som ingår i klassikern! Varje anmälan har gjort mig pirrig, glad, förväntansfull, nervös, skräckslagen och otroligt taggad! Tänk att jag snart är där!
 
 

I söndags öppnade anmälan för Vasaloppet, men det blev fulltecknat på under 2 minuter! Fick då panik och skyndade att anmäla mig till Vansbrosimningen och Lidingöloppet då jag kom hem från jobbet. Idag kl 19 öppnade dom anmälan för Öppet Spår. Tack vare Facebook kom jag ihåg det 19:30 och anmälde mig till söndagens öppet spår.
Fy alltså, jag blir nervös bara jag tänker på det! Om några månader anmäler jag mig till nästa års upplaga av Vätternrundan, ungefär samtidigt som jag kommer genomföra första etappen i och med simningen! Det här kommer bli så kul och spännande så jag nästan kolavippar!

En kväll hos bror

Brorsan ringde igår och undrade om jag skulle kunna komma förbi någon dag och ta lite kort på han och lillprinsessan. Klart man ställer upp! Vi bokade in idag och så här lät vår konversation:

Jag - Jag kan komma efter middagen.
Han - Inte till middagen?
Jag - Ja men jag käkar middag och så kommer jag sen.
Han - Inte TILL middagen?
Jag - Ja, vill du det så! Jag slutar 15:30, då kommer jag då!

Han praktiskt taget tvingade mig till att käka middag med dom! Men ingen gladare än jag! Blev god stekt fisk (nå pangasius eller vad den heter) med kokt potatis och en röra på kvarg, dill och rom, riktigt gott! Ja Johan, jag lovar att den var god! Jag ljuger inte och jag åt upp båda filéerna i ett nafs! Bra betyg med andra ord!

Lekte lite med Bella innan maten och efter middagen blev det dags för fotografering. Men liten var hungrig, så vi fick ta en paus mitt i. Precis då får dom trevligt besök, så vi surrar ett tag i soffan allihopa innan vi slutför fotograferingen.
Nu gäller det att ta sig tid att kolla igenom och redigera lite bilder. Blir dessutom en syskonfotografering på fredag, bara hoppas alla tre är villiga till det. Inte det lättaste skulle jag tro.

Har med dessa ord försökt säga att jag haft en mycket trevlig eftermiddag och kväll! Tur man har bästa familjen!


Random hill

for iväg till gymmet idag., första gången på två veckor! Eftersom det hade snöat natten mot söndag och fortsatt vara kallt så är vägarna inte helt bara överallt längre. Så nu vågar jag inte springa utomhus med risken att halka. Så blev alltså ett pass på bandet. Tanken var att springa 60 minuter, men så kom jag på att jag skulle springa ovetandes, alltså på programmet Random Hill på maskinen. Valde då att springa 45 minuter. Och det var då en himla tur, för jag höll på ge upp efter 30 min! Valde en maxhastighet på 10.0 och maxlutningen på 5.0. I början gick det bra, sprang på 10 eller strax under med lite lutning. Sedan blev resten tungt. Sprang nästan hela tiden på mellan 8-10 i hastighet och 2-5 i lutning. Typ 35 minuter av de 47 hela passet tog! Då jag hade 15 min kvar var jag på väg att ge upp varje sekund, men jag härdade ut och stånkade och stönade litegrann (tur jag var ensam där). Efteråt känner man sig som världens bästa och kan gott klappa sig på axeln och säga att Fy fasen vad duktig du är Lotta! Egoboost deluxe!
 

Ny design

Har länge velat göra en ny design till bloggen, men jag har aldrig tagit mig tid för det. Förän nu! Dock blir det bara en ny header tills orken och inspirationen infinner sig för hur resten av bloggen ska se ut.
Passar samtidigt bra att berätta för hela världen vad jag har planerat i ett halvår nu. Alla dom närmaste runt omkring mig vet vad jag har i kikaren, men dom som inte känner mig så väl får veta det nu. Det är nämligen så att jag ska göra En Svensk Klassiker! Alltså, genomföra fyra specifika lopp inom loppet av en 12-månaders period! Komplett galen, jag vet! Men så sjukt spännande och framför allt utmanande!
 
Nåja, tillbaka lite till designen. En liten jämförelsebild från hur det såg ut i morse och hur den ser ut nu.
 
Tidigare idag.
 
Nu.

Förståelse

Har varit till stan idag med mamma och mormor. Mormor lämnade vi av hos hennes syster och så for jag och mamma iväg själva. Först ett besök på Sunderbyn för sprutan, en snabbis på Storheden och sen in till stan. Började med en lunch på Waynes Coffee, blev Paolos pasta, alltså pasta med pesto, kyckling, lite riven parmesanost och några grönsaker. Gott var det, men synd att det är så mycket pasta och så lite kyckling. Nästa gång kanske man kan beställa lite extra kyckling, även om man måste betala mer för det.
 
Kyckling, och pestopasta.
 
När vi kom hem till Älvsbyn bjöd bror med familj på middag. Han ringde då vi var på väg hem och berättade att han skulle göra fläskfilégryta, men att han tänkte ta av lite till mig innan han satte i grädde och creme fraiche. Sen undrade han om jag kunde äta majs och ananas, för det är ju rätt sött. Så himla skönt att ha en förstående familj när man går på diet! Men så är vi ju en familj som i omgångar tänker mycket på vad vi stoppar i oss, så det blir inga konstigheter, sura miner eller elaka kommentarer över varför vi äter eller tränar som vi gör. Så tack för det kära älskade familj!
 
Fläskfilé med majs, ananas, paprika och morötter, långkornigt ris, sallad, svarta böner och sambal oelek.

He

Hittade detta på Facebook idag, alla bara måste läsa det! Speciellt ni som inte använder ordet "he"!
 
Länk till inlägget här.
 
Ett argument för he.

Samuel iklär sig rollen som lokalpatriot och slår i dag på bloggen ett slag för Norrlands största bidrag till den svenska kulturen sedan Jägarna – ordet he. Vad är det egentligen? Exakt varför är det så fantastiskt? Och skulle det verkligen behövas som ett rikssvenskt ord?

Av alla de ord vi norrlänningar använder skulle jag hävda att he är det allra bästa. Det är så pass bra, så pass användbart, att det utan tvekan skulle platsa i finrummen som ett rikssvenskt ord.

Vad betyder he? Är du hyggligt bekant med engelskan vet du att engelsmännen har ett himla finurligt litet ord i sitt register som heter put. Put brukar översättas till sätta, ställa, lägga på svenska. Det kan betyda något av dem beroende på situationen och vi har ingen svensk motsvarighet, inget ord som uppvisar samma flexibilitet. Det gör det lite lurigt för oss att välja svenskt ord om vi översätter från engelskans put, men desto lättare att välja när vi använder engelska. Ska jag sätta, ställa eller lägga saken? Spelar ingen roll – jag skriver eller säger helt enkelt put!

Som norrlänning har jag dock inte riktigt den här problematiken i tal. I Norrland har vi nämligen en exakt motsvarighet till put: ordet he.

He är kort sagt ett fantastiskt ord. Det är put, fast på svenska. Att he något innebär att man sätter, ställer eller lägger något, och exakt vilket spelar inte så stor roll. Det blir en sorts ospecificerad placering eller förflyttning av ett objekt. ”He boken på bordet” blir exempelvis en uppmaning till att lägga eller på annat sätt få boken att befinna sig på bordet. Oavsett om man kastar dit boken eller beordrar hunden att bära dit den har man hett boken på bordet.

Faktum är att he till och med är bredare än put, då det även kan betyda flytta, enligt min erfarenhet. När jag kommer i hejdundrande fart i skidspåret och märker att framfarten blockeras av en sällsynt långsam motionär, skulle en naturlig (men kanske aningen fräck) uppmaning kunna vara ”he dig ur spåret!” En mor som tröttnat på att dottern sitter uppe halva natten framför Facebook skulle också barskt kunna uppmana henne att he sig i säng.

He är alltså mångsidigt och flexibelt. Böjningen ser i all sin enkelhet ut som följer: grundform är att he, sedan följer her, hedde, har/hade hett. Ordet fungerar även utmärkt i de mer luriga formerna presens particip (heende) och perfekt particip (hedd), även om det är sällan heende skulle komma till användning eftersom ordet då syftar till exakt den stund när någon her någonting. Men oavsett: he är ett komplett ord som utan tvekan skulle kunna smälta in bland alla fina, ”riktiga”, svenska ord. Det är enkelt att uttala, enkelt att stava, enkelt att begripa.

Så, ska he in i rikssvenskan? Det är klart – det är ju bara att he in det!


Våffelkalas

Igår på jobbet ställde jag till med våffelkalas! Min kollega fick vackert finna sig i det men jag tror inte hon klagade för det. De boende och dess anhöriga som var där just då tyckte det var väldigt gott och trevligt! Kul att man med så små medel kan göra något så uppskattat! Blir definitivt fler våffelkalas, typ om en dryg vecka!
 
 
Eftersom jag går på diet så åt jag inga våfflor, men där dom stod på bordet tillsammans, med grädde, glass och sylt (plus en godisskål) såg dom verkligen oemotståndliga ut! Men jag stod emot. I stället så åt jag en ny proteinbar. Den skulle tydligen smaka kanelbulle, men jag tyckte inte den smaka någonting alls. En liten gnutta kanel kände jag i en av tuggorna, men ingen hit direkt. Dålig var den ju inte, men smaklös. Det som är bra med just den här proteinbaren är väl att den är laktosfri, ett alternativ till laktoskänsliga med andra ord. Har dålig koll på hur mycket mjölk och laktos det är i andra proteinbarer, men då vet ni i alla fall!
 
 

Blekfis

Ja, jag har länge känt, eller sett, att jag är ovanligt blek. Men sen jag fick utslagen så har jag varken vågat smörja mig med brun utan sol och jag har inte vågat gå på solariet. Och det märks! Bikinilinjerna efter bikinitrosorna brukar alltid synas, efter att ha varit utomlands två veckor sitter färgen fram till våren och sommaren. Men nu är det så illa att jag knappt har några "skrytränder" kvar! Jag är alltså så blek jag kan bli. Sorgligt men sant.
 
Så till det roliga i kråksången. Idag på jobbet efter att ha fejat omkring vid eftermiddagsfikat så satte jag mig ner med de boende och anhöriga som var där just då. Så säger en av de boende till mig: Oj vad blek du ser ut! Men du ser pigg ut ändå. Ärligt och rakt från hjärtat, men det människan säger är ju sant! Jag är otroligt blek, men jag mår ju riktigt bra! Träning och en bra kost gör mycket för humör och mående. Synd bara att kyckling inte gör en brun!
 

Prinsessan är äntligen här!

Har inte startat datorn på länge men i tisdagskväll, den 11 mars 2014 kl 20:40 föddes det en liten prinsessa! Jag har ännu en gång blivit faster till ett litet flickebarn! Glädjetårarna svämmade över flera gånger den kvällen! Nu längtar vi tills dom kommer hem, mest troligtvis i morgon! Vill snusa, hålla, mysa, lukta. Jag vill krama storasystrarna och självklart föräldrarna!
 
 

Climbers Against Cancer

Brorsan önskade sig ett pärlarmband av mig, det tog tid men nu är det klart och levererat!
 
 

Tidig morgon = mycket tid

Trots att jag två dagar i rad har ställt klockan på 9 så har jag vaknat före den. Igår vaknade jag redan kl 7, så när alarmet ringde hade jag redan ätit frukost och var på väg till gymmet. I morse så vaknade jag strax innan 8, så jag satt i soffan och hade precis ätit frukost klart då alarmet ringde. Och när man ändå vaknar tidigt så hinner man ju med en massa saker. Som att träna två gånger!
 
Igår blev det ben och mage på gymmet på fm och på kvällen följde jag Malin och körde lite rygg. Där emellan blev det lite packning och sedan följde jag med storebror till Vidsel. Där blev det minsann lite jobbigt måste jag säga. Första gången på dessa 3 veckor som jag varit med i lifestylebymrr som det var jobbigt! När vi kom dit så ställde mamma fram semlor som hon och Bella gjort. Dom mumsade glatt, jag var ändå inte så sugen då. Däremot då dom börjar göra stuvade makaroner, stekt korv och fläsk till middag, då blev det lite jobbigt! Sån enkel mat är bland det godaste som finns! Och det luktade himmelskt! Men jag bet ihop, dreglade över min brors tallrik och åt fiskburgare. Sen åkte såklart semlorna fram igen, då var jag bara tvungen att lukta på dom, några gånger! Jag riktigt kände hur goda dom var! Mammas semlor ÄR godast! Köpessemlor har jag inget för, torra bröd och äcklig grädde. Men mammas hemgjorda.. Suck..
Däremot i morse då jag vaknade så kändes det bra att ha stått emot! Det är tur sugen går över snabbt, annars hade det varit riktigt jobbigt!
 
Idag blev det drygt 6km skidor på lite drygt 30 min, rekord tror jag! Sedan hjälpte jag Malin att göra upp eld och busade lite med Sixten innan jag iskall for hem för en värmande lunch.
Väl hemma blev det lite mer packning, middagsvila, kollade upp lite adresser och ett knaprigt mellanmål!
 
Nu ska jag ta och äta middag strax och sedan ska jag iväg och simma 40 längder tänkte jag, 1 km alltså. Sedan hem och packa det sista som mamma förhoppningsvis hunnit komma med.

Lyxfrukost

I morse gjorde jag lyxfrukost! Jag använde mig fortfarande bara av de ingredienser som jag har i mitt kostschema, kastade bara om lite. Min frukost består egentligen av havregrynsgröt, ägg och grovt bröd och till mellanmål brukar jag äta en banan. Nu bytte jag plats på brödet och bananen och använde havregrynen till något annat än gröt. Gjorde nämligen bananplättar med rårörda hallon!
 
 
Bananplättar 6st
 
1 st banan
2 st ägg
2 dl havregryn
en liten skvätt vatten eller mjölk
Ev lite olja/smör att steka i.
 
1. Börja med att mixa havregrynen till mjöl.
2. Mixa ner båda äggen och mixa sist ner bananen. Tillsätt ev lite vätska då smeten blir rätt tjock.
3. Stek på medelhög värme små tjocka plättar
 
Servera med vad du vill, kvarg, keso, frukt eller bär. Jag tinade hallon och rörde ner lite kalorifritt socker så det nästan blir som en sylt.
Perfekt storlek på stekpannan för att göra små plättar.
 
 
Jag kände mig inte lika mätt på dessa plättar som jag gör på gröten, men då äter jag ju oftast två hårdmackor till också. Dom åt jag i stället till mellanmål idag.
Men som sagt, kaloriintaget och balansen mellan protein, kolhydrater och fett blir ju i princip densamma. Nu hade jag en ostskiva på var macka, vilket såklart blev utöver, men jag kan ju inte gärna tugga hårdbröd som det är.

Sportshopping

På mellandagsrean hittade jag två sportlinnen på HM, det ena ser ni här och det andra ser ni här nedanför. Det är precis likadana linnen fast i olika färger. Jättesköna och utan skavande sömmar!
 

 
När man då köper ett linne med öppen rygg måste man ju ha en sportbh som också har öppen rygg! Har en från Stay in Place men kan vara bra att ha två! Har sökt med ljus och lykta (säger man så) på alla tänkbara hemsidor men då jag hittat någon så har inte min storlek funnits. I ett sista försök googlade jag och hittade en sida som hette fruugo. Där fanns den från Nike som jag ville ha! Slog till och igår invigde jag den!
 
 

Nike pro hypercool flash bra.

Fullt upp!

Har verkligen fullt upp nu för tiden! Sist jag skrev var i tisdag och idag är det söndag. vad har hänt under veckan då tro?
 
Onsdag jobbade jag kort dag, så när jag slutade for jag till Vidsel för att åka lite skidor. Mamma bjöd på köttfärsbiffar och sedan sov vi middag. Senare på kvällen fick jag en privat vallakurs av en bekant. Väl hemma på byn igen for jag förbi Malin en snabbis. Hemma efter 23.
 
 
Torsdag jobbade jag också kort dag. For och tränade och efter det blev det handling med mor. Hem för att göra tävlingsmat innan ett besök hos bror med familj och en snabbis på kvällsöppet.
 
 
Fredag hade jag ledig dag, men steg upp tidigt för att fara och åka skidor. Hinner inte mer än hem och ska till att äta lunch innan bror frågar om jag inte vill följa han och flickorna till Leos Lekland. Klart man gör det! Snabbdusch och så äta lunch i bilen. Väl hemma blev det att käka middag och sen iväg till Norrfjärden för att spela.
 
 
Lördag jobbade jag en delad tur, på timmarna blev det rygg- och bicepspass. Och jäklar vilket pump jag fick upp, skrämde mig själv lite då jag såg mig i spegeln!
 
 
Idag steg jag upp vid 8, såg lite Vasalopp under frukosten. Sedan iväg för att springa 5km på löpbandet innan det var dags för jobb. Har pysslat lite snabbt då jag kom hem och nu blir det kvällsmål och sedan sova säng.
 
 

Matbloggstoppen
RSS 2.0