Pastitsio - grekisk maträtt

När jag var på Kreta så försökte man ju prova på deras speciella maträtter. Och det första vi testade var Moussaka, på hotellrestaurangen. Det var inte jag som tog den, men den smakade verkligen jättegott! Jag tog vanlig Spagetti Bolognese, och den var nog lika god. Vi upptäckte att det var något med köttfärssåsen som var annorlunda, och kom fram till att dom nog hade kanel i den.
Det andra vi provade på blev Souvlaki, grillspett. Det var gott.
Sen sista kvällen så var vi tillbaka på hotellrestaurangen, och då såg jag något som kallades Pastitsio. Köttfärs, pasta och bechamelsås. Men det lät ju som gott, det provar vi. Och så gott det var! Helt underbart gott! Och där var det någon med köttfärsen igen.

Nu sen vi har kommit hem så tyckte jag att vi skulle se om vi inte hitta något bra recept på pastitsio. Och det gjorde vi. Det fanns många recept men vi valde det från Tasteline. Och då fick vi ju reda på vad det var i köttfärssåsen. Det var kanel, precis som vi trodde. Men det var även nejlika i. Lite udda, men väldigt gott. Så vi gjorde precis som det stod i receptet, och så gott det blev! Kunde dock ha fått vara med kanel och nejlika, men när det inte står hur mycket man ska ha, och när det är första gången man använder det i matlagning så är man ju lite försiktig. Men här kommer i varje fall receptet och en bild. Det liknar egentligen lasagne värligt mycket. Eller är som lasagne, men istället för pastaplattor och flera lager, så har man bandspagetti och bara ett lager.

image52

Pastitsio


400 gr bandspagetti
6 hg köttfärs (eller lammfärs)
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
persilja
1 dl vitt vin
olivolja
salt
peppar
kanel
nejlika
2 äggvitor
2 msk ströbröd
riven ost
75 gr margarin
4 msk vetemjöl
6 dl mjölk
2 äggulor

Gör så här:
Koka makaronerna till hälften i saltat vatten. Låt vattnet rinna av makaronerna i durkslag, häll tillbaks dem i kastrullen (ej på varma plattan), häll över smält margarin. Bryn köttfärs, lök och vitlök i olja. Tillsätt tomater, vitt vin, persilja och kryddor (var försiktig med kanel och nejlika). Låt såsen koka ihop medan du gör vitsåsen. Smält margarinet i en kastrull och rör i mjölet. Häll i mjölken lite i taget och under omrörning, låt såsen sakta koka upp (rör hela tiden).Den ska bli slät och len.
Ta kastrullen av värmen salta, peppra och rör der äggulorna. Tag köttfärsen av värmen och blanda ner äggvitor, ströbröd och 1½ dl riven ost. Smörj en stor gratäng form. Häll i bandspagettin, bred över köttfärsen. Häll över vitsåsen och strö över riven ost. Grädda i 175 ca 30 - 35 minuter.

Kommentarer
Postat av: Elin

ÅÅÅhhhh min favorit rätt. ursprungligen är den från cypern :)

2007-12-03 @ 19:55:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0