Smakportioner

När vi var på 4-månaders kontrollen så ville BVC-sköterskan att vi skulle börja med smaksensationer som det så fint heter nu. Man ska alltså låta barnet smaka på det man själv äter, på ett finger eller max 1 krm på sked. Jag är nog lite gammalmodig men jag började med potatis. Och gröt. Gröten mest för att hon förhoppningsvis skulle sova lite bättre på nätterna när hon helt plötsligt totalt vägrade flaskan.

I början var det så dåligt med både gröt och potatis, hon bara spottade ut allt. Då tog vi en veckas paus och sen började vi om igen och då gick det betydligt bättre. Så vi har sakta ökat på mängden mat. Egentligen ska hon kanske inte äta så mycket mat som hon gör då det kan störa amningen, men amningen funkar fortfarande hur bra som helst och jag tänker att äter hon mer på dagarna sover hon kanske bättre på nätterna. Dock har jag ännu inte märkt av någon större förbättring kring sovandet men det kommer väl så småningom.

(null)
Dom där klossarna på babysittern är också himla goda!

För en vecka sen började vi introducera morotspuré också. Och fastän det var så äckligt att hon hurvades och nästan fick kväljningar så ville hon ha mer! Hon har blivit glupsk vår lilla tjej! Så nu äter hon ca 5 tärningar mat (gör puré som jag fryser in i iskubslådor) per dag fördelat på lunch och middag, blandat potatis och morot och till kvällen äter hon en halv portion havregröt. Däremellan ammar hon allt hon vill. Ibland ammas hon före maten och ibland efter, spelar inte så stor roll känner jag då hon inte ammar mindre fastän hon ätit mat just. Försöker ändå hålla det till amning efter mat, även om det kanske är "fel". Men eftersom hon inte ammar mindre så känns det bättre att hon får skölja ner maten med mammamjölk.

Till veckan hade jag tänkt testa göra både majs- och broccolipuré, får vi se vad lilla damen tycker om det.

Badat

I onsdags när Stefan var ledig passade vi på att dejta bästa kompisen. Vi drog till Hortlax och badade i varmvattenbassängen! Elsa har aldrig varit överförtjust i att bada i badbaljan, varje gång man satt ner henne i vattnet tittar hon på oss med skepticism i ögonen. Nån enstaka gång har vi lurat till oss ett leende men det hör till ovanligheterna. Det är inte så att hon ogillar badandet, men hon älskar det inte heller. Så det var lite samma sak nu i bassängen, hon tittade lite undrande på oss. Men efter en stunds badande så lärde hon sig av kompisen och plaskade litegrann med händerna i vattnet hon också! Förhoppningsvis blir det en badtjej i slutändan, så mamman får fara på äventyrsbad så småningom utan att skämmas!

Hata våren

Många kanske tycker jag är kockobäng i bollen men våren är verkligen en årstid jag gärna hade skippat. Jag hade lätt kunnat hoppa från full finter till full sommar på typ en vecka. Varför? För denna förbaskade allergis skull! Snömögel, damm och pollen ställer verkligen till det för mig. Och att nu ha hus och allt vad våren innebär där med bland annat krattning är inte optimalt. Men det är bara medicinera och härda ut. Nysa, snyta sig och droppa ögonen blir en daglig syssla bland blöjbyten. Tur jag har världens snällaste och gladaste unge!

Det här med sömn

Jag tror att dom allra flesta föräldrar skryter om sina barn, det gör jag med såklart! Men något som vi verkligen kan skryta om är hur otroligt snäll hon är! Hon gnäller nästan aldrig, bara om hon är hungrig eller trött. Vi har nästan aldrig hört henne gråta. Hon har lätt för att roa sig själv och nöjer sig med väldigt lite. Jag har börjat säga då folk frågar att hon är så snäll, nästan för snäll! För hon är verkligen ett riktigt praktbarn! Som BVC-sköterskan sa, ett A-barn!

Är det något jag ska klaga på så är det väl nätterna. När hon var runt en månad så hade vi toppennätter där hon åt kanske 2 gånger per natt. Men sen hon blev 2 månader lite drygt så är det 4 gånger per natt! Och har varit så i ungefär 2 månader med undantag för ett fåtal nätter. Jag klarar dagarna bra då jag sällan är trött dagtid, men sen vi lagt oss blir jag supertrött och på nätterna orkar jag inte längre sitta och amma henne för att lägga tillbaka henne i sin säng, utan hon får sova med oss. Även fast jag vill att hon helst ska sova i egen säng så orkar jag inte lägga tillbaka henne längre. Turligt nog så har hon inga problem att somna själv i sin säng. Hon får äta gröt och sen av mig och sen lägger vi henne i sin säng. Tutte och Floppy (hennes snutteelefant) och på ett par minuter sover hon! Guld värt!

(null)

Såhär somnade hon tydligen igår. Hon brukar inte lägga Floppy över sig, men hon brukar vilja ha han nära ansiktet. Är samma om vi gosar med henne och söver hon, då tar hon gärna fast i vår hand och drar den nära, nära ansiktet sitt. 

Matbloggstoppen
RSS 2.0