Hemkokad saft och bärkakor

Nu när man har hus måste man ju försöka vara lite huslig också. För två veckor sen plockade jag först av den röda vinbärsbusken och sen hjälpte jag mamma att plocka bär från häggen våran. Hon skulle göra häggbärssaft vilket lät spännande! Kan för övrigt såhär i efterhand säga att den blev riktigt god! Smakar bittermandel.

På vinbären kokade jag vinbärssaft, den blev också helt klart godkänd! Av resterna som blev över bakade jag en vinbärskaka och dom sista stackars bären hamnade i Elsas fruktpuré.

(null)
Röd vinbärssaft med vanilj.

(null)
Vinbärskaka, seg, syrlig och god!

Onsdagen smög jag ut i skogen och plockade lite blåbär, blev en likadan kaka som på vinbären av det och resten frös jag in då jag inte visste vad jag skulle göra av det.

(null)
Blåbärskaka.

Nu igår plockade jag av dom två svarta vinbärsbuskarna, tyvärr blev det bara ca en liter, väldigt lite bär med andra ord. Jag som hade tänkt koka saft. Blev så jag frös in det i tre små burkar i stället, får väl bli till Elsa så småningom.

8 månader

I måndags blev tösabiten 8 månader, var tar tiden vägen egentligen?! Det går så himla fort samtidigt som det ibland står stilla tycker jag. Nåja.
I onsdags var vi på BVC för 8 månaders kollen. Hon växer inte lika fort som en del av hennes kompisar, men hon följer sin egen kurva så fint! Nu sträcker hon sig 68cm över havet och fyller ut storlek 68 med 7840g bebishull! Storlek 74 är fortfarande lite stort men vi kan nog på några veckor börja lite smått med dom mindre i den storleken.

(null)

I tisdags var vi hos morbrorn hela dagen. Mormorn dök förbi på em och medan Elsa sitter på bordet så halvlägger hon sig ner och sätter sig upp igen. Mormorn tyckte inte riktigt att det räknades för hon låg ju inte ner. Men onsdagen så satte hon sig upp själv från liggande läge! Så nu växlar hon mellan att stå på händer och knän, händer och fötter (yogaposition med rumpan rakt upp i luften) och att sitta.
Det där med att krypa verkar ta sin tid att lära sig. Hon stod ju på alla fyra redan för en månad sen då hon lärde sig sitta. Nu kan hon "krypa" med benen men händerna är stilla så hon kommer ingen vart. Ska bli intressant att se när eller om hon kommer börja krypa. Kusin Isabelle fick aldrig till det så hon började gå vid 9 månader och hoppade helt över krypstadiet, kanske gör Elsa samma? Hoppas i alla fall att det dröjer några månader till innan hon börjar gå. Fast gåstolen bara älskar hon!

Utvärdering mobilfri zon

Har nu under en veckas tid lämnat mobilen utanför sovrummet då det varit dags att sova. Något jag verkligen inte ångrar! Det har inte ens känts konstigt att inte ha den där. Jag har kollat sociala medier i soffan och sen har jag lämnat den i vardagsrummet eller köket under natten. Kommer absolut fortsätta med det hädan efter!

Har dock haft den med in i sovrummet två kvällar nu under helgen, men det har berott på att jag varit tvungen att ställa klockan, har ingen vanlig väckarklocka. Lördag skulle jag upp och jobba och söndag skulle vi iväg tidigt till Skellefteå. Men jag har då bara ställt alarmet på mobilen och lagt undan den igen, har inte legat och pilla på den.

Helt klart bara positivt! Har definitivt fått mer sömn än jag annars skulle ha fått, för jag har lagt mig för att sova så fort jag lagt mig. Har inte blivit att läsa någon bok, har varit för trött för det. Är ca 4 amningar per natt nu, så behöver nog den extra sömnen mer än bokläsning.

Det är rart med barn

Imorse inträffade den första olyckan, inte olycka som i att Elsa gjorde illa sig utan mer att hon gjorde något otyg. Jag hade satt henne i gåstolen och efter en veckas träning har hon nu börjat bemästra den ganska bra. Så hon far runt här lite hit och dit (så länge hon inte fastnar i något). Ett favoritställe hon har är att stå vid byrån i hallen och dra i lådorna. Har inget farligt där så hon fick greja på medan jag gick och städade lite på toa. Hörde att hon traskat vidare till vardagsrummet för en leksak började spela. Tänkte inte mer på det men så plötsligt hörs en duns och som att något går sönder. Hittar henne vid kistan där hon dragit i både duken och renhornet så två tavlor och min uggleljuslykta åkt i golvet. Tavlorna klarade sig men ugglan fick jag begrava i soporna. Hon själv var inte brydd alls över att något åkte i golvet, och bara grejade vidare med renhornet.

(null)

Pluggade igen alla eluttag vi inte använder i förra veckan, men jag måste nog gå ett varv och se vad hon når då hon är i gåstolen. Så jag slipper fler begravningar.

Mobilfri zon

Den kommande veckan ska jag utmana mig själv, med en mobilfri zon. Telefonen ska alltså inte få komma in i denna zonen under hela veckan, om jag inte behöver använda den där. Zonen jag valt är sovrummet.

(null)

Varför har jag valt just sovrummet? Jo, dels för att slippa strålningen under natten när vi sover, mest för Elsas skull även om hon ligger längst ifrån den. Sen även för att få lite mer lugn och ro i sovrummet. Blått ljus sägs ju störa sömnen och lurar hjärnan att det är dag i stället för natt. Nu har jag inga svårigheter alls att somna om kvällarna, så det är inte därför jag valt att göra så här. Men det blir ofta att man ligger och scrollar och pillar alldeles för länge, trots att man är supertrött så scrollar man vidare. Det vill jag undvika nu.

Det här är alltså ett test först på en vecka, känns det bra så fortsätter jag med det. Så nu kanske man kan ta sig tiden att läsa den där boken som legat bredvid sängen sen vi flyttade in i huset för snart 9 månader sen!

Stefan kommer vägra vara med på testet så jag har inte ens frågat han. Så hans blåa ljus blir jag inte av med, eller strålningen från hans telefon. Men får jag det till en vana kanske jag kan få han till att mobilbanta någon kväll i veckan.

Barnmat

Redan innan Elsa föddes hade jag bestämt mig för att göra egen barnmat till henne. Jag vet att köpesmat inte är dålig mat, men det känns ändå bättre med hemlagad, då vet man exakt vad som finns i. Jag ser ändå till att alltid ha ett par burkar köpesmat hemma, ifall det skulle behövas. Fördelen med dom är att dom kan förvaras i rumstemperatur så länge dom är oöppnade. Och är man på språng länge kanske det inte funkar med bara hemlagad mat, speciellt nu under vår varma sommar så förstörs maten snabbare.

I början då hon skulle börja smaka olika smaker så gjorde jag rotsaker och grönsaker i istärningsformar. Lagom storlek på portionerna då. Så ökade jag bara på mängden tärningar eftersom. Efter ett tag testade jag lite frukt, mest päron och banan. Ville vänta med det söta tills hon åt flera olika rot- och grönsaker. Havregröt började vi tidigt med också då hon sov lite dåligt och ammade ofta nattetid, tänkte hon skulle stoppa bättre på gröt. Det gjorde hon ju såklart inte, men gröt har  alltid varit hennes favoritmat och är fortfarande! Den köper vi dock från Semper, ska testa någon dag framöver att göra egen havregrynsgröt få se vad hon tycker om det. Vi ska även här i dagarna introducera leverpastej på smörgåsrån, få se vad hon tycker om det.

(null)
Här har vi kycklinggryta med ananas, curry och couscous.

Vi började med små smakisar då hon var 4 månader. Ökade mängden sakta och då hon var 6 månader kunde vi gå över till hela portioner med mat både till lunch och middag, det var även då jag började göra riktig mat med någon form av protein (kött/fisk/fågel/ägg). Blir för det mesta köttfärssås och makaroner, kycklinggryta med potatis eller couscous och torsk med äggsås och potatis. Repertoaren är inte så stor men kryddar lite olika varje gång och än har hon inte ratat någon mat jag gjort. Inte dom få färdiga burkar jag gett henne heller. Det bådar gott inför framtiden!

Många tycker jag är så duktig som lagar hennes mat själv, men laga barnmat är ju en barnlek! I princip är det bara att slänga ner alla ingredienser i en kastrull och koka tills det är klart, ca 15min. Sen mixa med mixerstaven, hälla upp på burk och kyla ned innan det åker in i frysen. Hittade en jättebra blogg där jag gjort alla recept ifrån, kan varmt rekommendera Minimat.se!

Att egen barnmat är så mycket billigare gör absolut ingenting för en fattig småbarnsmamma! Det är bara ett plus i kanten!

Matbloggstoppen
RSS 2.0