17-dagars dieten

Jag skrev tidigare att april månad kommer bli en stenhård månad, både vad gäller kost och träning. På måndag kommer jag börja på något som kallas för 17-dagars dieten, och precis som det låter så är det en diet man håller sig till i 17 dagar. Den är uppbyggd i 4 faser, där dom tre första faserna varar i 17 dagar var. Den fjärde fasen är den så kallade målfasen, och det är där man sedan kommer att leva normalt igen. Den första fasen kallas för accelerationsfasen. När man är färdig med den kan man om man är nöjd direkt gå vidare till målfasen, och det är det som är min plan. Jag kommer i möjligaste mån att fortsätta med den andra fasen, aktiveringsfasen, men det kommer bli svårt då jag ska ut och resa då. Men som sagt, satsar nu först och främst på dessa första 17 dagar. Jag är spänd, full av förväntan och taggad till tusen!
 
Innan jag fortsätter och berättar vad 17-dagars dieten går ut på och vad accelerationsfasen innebär så vill jag bara säga det här. Nej, jag är inte överviktig och behöver absolut inte banta ner mig 10 kilo. Och det är inte tanken heller. Jag är rätt nöjd med min kropp, vilket jag antar är rätt ovanligt. Jag har en hyffsat välsvarvad kropp, snygg rumpa, stadiga ben, midja, lagom stora bröst och lite putmage (vilket är helt normalt!). Det jag vill uppnå med den här dieten är dels att rena kroppen från en massa socker, fett och slaggprodukter och dels att få en kickstart i träningen, tappa några få kilo och bli tonad inför sommaren. Mitt mål är alltså inte att banta och rasa i vikt, jag vill bara tappa ett par kilo. Dessutom kommer jag vara så sjukt stolt över mig själv om jag faktiskt klarar av dessa 17 dagar utan missöden, för jag är verkligen inte en grönsaksmänniska och det kommer jag nu att måsta äta massor av.
 
 
Dr Mike Moreno som kom på 17-dagars dieten sammanfattar den med två ord: snabba resultat. Många säger att det är endast en hälsosam viknedgång om man går ner 0,5kg i veckan, men det kan vara hälsosamt att gå ner fortare än så också. Allt beror på vad du äter och viktigast av allt, att man inte svälter sig själv. Dessutom visar nya studier att dom som går ner snabbt i vikt även har lättare att hålla sin nya vikt. Det är lite det som är grejen med 17-dagars dieten (för dom som är överviktiga och inte riktigt har motivationen till att banta, kom ihåg att jag absolut inte kommer göra detta som en bantningskur). Går man snabbt ner i vikt ökar motivationen att fortsätta sina sundare vanor. Och säg den människan som inte klarar av en snabb 17 dagar kort bantningsperiod, motför en långsam flera månader lång period.
 
Första fasen kallas alltså för accelerationsfasen. Syftet är "Att främja snabb viktminskning genom att förbättra matsmältningen. Hjälper till att få bort blodsockret för att öka fettförbränningen och förhindra fettinlagring."
Under den här fasen får man äta:
Magert protein: Hur mycket protein man vill som kommer från fisk och fågel och max 2 ägg eller 4 äggvitor per dag.
Renande grönsaker: Hur mycket man vill av t.ex. bladsallad, gurka, tomat, lök, blomkål, broccoli, sparris, morötter, kronärtskocka, svamp och paprika.
Frukt och bär med lågt sockerinnehåll: Max två portioner per dag av äpple, apelsin, grapefrukt och all sorts bär, ska intas före kl 14.
Probiotisk mat: Max två portioner per dag av t.ex. lättyoghurt, lättfil, keso och surkål.
Gynnsamma fetter: 1-2 msk olivolja, linfröolja eller fiskolja per dag.
Smaksättning: Måttliga mängder av t.ex. torkade kryddor, salt, sylt utan socker, mager ost, salsa och minifraiche.
Dryck: 2 liter vatten och minst en kopp grönt te per dag. Jag får dricka kaffe och vanligt te, men jag får inte räkna in det i dom 2 liter vatten. Dessutom ska jag börja dagen med ett glas varmt citronvatten (vilket jag får ta från dom 2 liter).
 
Man får alltså äta hur mycket grönsaker och magert protein man vill, det är frukten, fettet och den probiotiska maten man måste räkna och hålla koll på. Man behöver alltså aldrig någonsin svälta. Blir man hungrig eller sugen kan man ta en morot att knapra på.
 
Förutom att ha koll på kosten så ska man motionera 17 minuter 2 gånger per dag. Det ska då vara en pulshöjande motionsform, som t.ex. cykling, rask promenad, jogging eller styrketräning. Man kan alltså nöja sig med 2 raska promenader på 17 minuter vardera. Jag å anda sidan har tänkt köra rätt hårt på träningsfronten. Hade tänkt försöka få in ett cardio- och ett styrkepass per dag. Cardio ca 30 min och styrka ca 45 min.
 
Ska bli 17 intressanta dagar!

Kommentarer
Postat av: Lotta

Håll tummarna

2013-04-05 @ 09:23:53
URL: http://gretaturbo.blogg.se
Postat av: Anton

Lycka till!

Hur mkt citron får du äta då?
http://www.youtube.com/watch?v=sdSJ1--kBZ4

Svar: Citron till morgondrinken och sen som smaksättning i maten. Så inte jättemycket.
GretaTurbo

2013-04-06 @ 19:04:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0