Svensk eller utländsk, det är frågan?

Jag får då och då frågor angående mitt ursprung. Senast var igår. Mötte en äldre dam utanför porten, jag höll upp dörren för henne då hon bar två fulla kassar, men hon skulle bara lämna dom utanför porten. Jag går till min cykel (som står 3m från porten) och ska låsa upp den för att cykla till gymmet då damen tittar upp på mig och säger 'Du är inte svensk va?' Då jag svarar att jag är det så börjar hon babbla en massa, om att när hon jobbade inom serviceyrket så var det en fransman som hade frågat henne om hon var fransyska, vilket hon inte var. Däremot hade hennes mamma och mormor nå påbrå från Nederländerna, så hon trodde att det var samma med mig. Fast hon tyckte jag såg ut att komma från typ Japan, Thailand, Indien eller liknande, något asiatiskt land alltså.
 

Slängde ut den här bilden på en Facebook-grupp igår där det är en massa människor som jag inte känner mer än via Facebook och Lifestylebymrr 2.0 och frågade dom vad dom trodde. Där fick jag veta att jag ser ut som en "blandis", mer asiatiskt, argentinsk, portugisisk och samisk.
 
Första gången jag fick höra att jag inte såg "svensk" ut trodde man att jag var same. Så berättade jag det för några bekanta som pustar ut och vågar säga detsamma, att jag såg samisk ut men att dom inte hade velat fråga. Efter det har det varit att jag sett asiatisk ut. En trodde något sydeuropeiskt land en gång (där platsar även portugisiskt in). Det samiska utseendet kommer tydligen från mina mandelformade ögon (visste inte att jag hade mandelögon?!) och mina höga kindben. Det asiatiska antar jag kommer från att jag är mörk rakt igenom, mörkhårig, bruna ögon och mörka ögonbryn. Sen har jag upptäckt att jag får en gulbrun nyans då jag solar, jag blir inte brunbrun (som jag egentligen vill bli) utan jag skiftar i gult (och ibland grönt!), så lite olivfärgad hy kan man kanske säga att jag har. Det är väl också lite asiatiskt kanske?..
 
Nu är det ju så att vi är helsvenskar rakt igenom jag och min familj, såvitt vi vet i alla fall! Släktforskade ändå litegrann då jag gick på högstadiet och vi verkade vara vanliga svenskar, inga samer heller. Minns jag inte helt fel kunde det ha funnits nå italienskt långt, långt tillbaka. Men jag tycker inte det ska spegla så mycket i mitt utseende nu flera generationer senare. Men visst blir man lite sugen på att gräva djupare i släktens historia och se om det finns någon där bakom som var utländsk, på riktigt!
Kan ju avsluta med att berätta att min storebror blev tagen för muslim för några år sedan. Tänk vad ett burrigt mörkt skägg och en svart liten mössa kan göra (utöver hans mörka hår, ögonbryn och ögon)!
 
Något annat som slår mig så här i efterhand. Hur kommer det sig att okända människor frågar en om ens ursprung? Vad har dom med det att göra? Egentligen?! Vad spelar det för roll om jag är helsvensk, halvkines eller sydamerikan? Vad vill dom få ut av frågan? Det är absolut ingenting som stör mig, att dom frågar, men vad vill dom ha ut av frågan?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0