TomTom Spark Cardio + Music

Jag har nu testat klockan i 15 veckors tid och har hunnit testa nästan alla funktioner. Har tyvärr inte kunnat testa att simma med den så foten avsäger sig den aktiviteten. Tyvärr. Men i övrigt har jag försökt testa det mesta.
 

Tänkte lite kort berätta om dom olika funktionerna och vad jag tycker om dom.
 
Designen
Klockan är enkel och stilren, sitter bra på handleden och är inte för stor. Bra stängning på armbandet och ett plus för att man kan köpa armband i andra färger än svart och därmed få en mer personlig klocka!
 
Aktivitetsmätaren
Det här är den funktionen som jag använt mig mest utav och som faktiskt fått mig att röra lite mer på mig. Ett knapptryck och jag vet hur många steg jag gått under dagen/veckan, hur många timmar jag sovit inatt och hur många minuter jag varit aktiv under dagen. Man kan ställa in ett mål, ex att man ska sova 8h per natt eller som jag, gå 10000 steg/dag (förinställt).
 
Musikfunktionen
Det är mycket praktiskt att kunna ha musik i klockan, man slipper ta med sig mobilen på träningen om man inte känner att man behöver den. Det betyder även att man slipper kablar som dinglar och är i vägen. Men, jag är lite missnöjd med hur funktionen är uppbyggd. Och att den tyvärr inte fungerar prickfritt trots uppdatering. Jag har lyckligtvis bara haft problem vid 2-3 tillfällen där musiken hackat.
Jag vill att det ska vara enkelt att lägga in musik och att organisera den. Hade önskat att man kunnat öppna en speciell mapp i datorn där man kunnat skapa nya mappar (som blir olika spellistor) och enkelt lagt in musikfilerna där. Så när man startar musiken i klockan kan man välja bland olika spellistor. Skulle även vilja att musiken startar exakt där man stängde av den passet innan, nu startar den med samma låt hela tiden.
 
Aktiviteter
Dom aktiviteter som finns att välja mellan är Springa, Cykla, Simma, Löpband, Gym, Inomhus (cykling), Freestyle (promenad) och Stoppur.
 
Klockan visar två fasta och ett valt värde vid varje aktivitet. Dom fasta värdena är Varaktighet och Distans eller kalorier, beroende på om man använder GPSen eller inte. Det värde man väljer själv syns störst och man kan välja på Aktuell klocktid, Varaktighet, Distans, Tempo, Snittempo, Kalorier, Puls och Pulszon.
 
Springa, Cykla och Freestyle är dom aktiviteter där man använder GPS. I Simma räknar man bara längder i bassäng, men man kan själv ställa in hur lång en längd är. Gym använder man mest bara för att hålla reda på hur lång tid träningen tog och hur pulsen har hållit sig under passet. I aktiviteterna Löpband och Inomhus gäller samma, förutom att man när man avslutar passet kan ställa in hur lång distansen blev. I efterhand kan man alltså se vilket snittempo man hade. I Stoppur tar man tid helt enkelt och man lägga till varv/mellantider.
 
I alla aktiviteter utom Simma kan man välja vilken form av träning man vill göra. Dom olika formerna är Mål, Intervall, Varv, Zoner och Tävla.
I Mål väljer man om man vil springa en viss distans, en viss tid eller förbruka ett visst antal kalorier. När man är halvvägs säger klockan till och när man har 10% kvar av målet säger klockan till igen. Intervall är den funktionen jag använt mest, riktigt praktisk träningskompis! Man ställer in tid eller distans på alla delar, delarna är Uppvärmning, Arbete (den tid/distans själva intervallen ska vara), Vila (tid/distans för hur lång vilan mellan varje intervall ska vara), Set (antalet intervaller/set man ska göra) och Nedvarvning. Varv är som det låter, man tränar utifrån varv. Även här kan man ställa in om man vill träna en viss tid eller distans på varven eller om man vill sköta det manuellt. Det dåliga med Varv-funktionen är att man inte kan ha handskar på sig när man tränar, för du varvar genom att lägga handen över klockskärmen. Eller så måste du ha klockan utanpå alla kläder och lägga skärmen mot kinden för att varva men då får du ingen puls registrerad. I Zoner väljer man vilken pulszon man ska ligga i. Det finns fem olika zoner att välja mellan, Lätt, Fat burn, Kondition, Fart och Sprint. Klockan säger till när du ligger bra till genom att vibrera till och visa en måltavla och när du ligger för högt eller lågt genom att vibrera och visa en pil upp eller ner. I Tävla väljer man vilket sorts mål du ska slå. Är det ett tidigare träningspass du ska försöka slå, ett distans och tidsmål som redan finns programerat i klockan eller ett eget pass. Har inte testat denna funktion så vet inte om den säger till om man ligger bra eller dåligt till i förhållande till målet.
 
 
Appen
Jag tycker väldigt bra om appen för den visar i princip allt man vill veta. Man behöver inte koppla klockan mot datorn för att via MySports kolla viss data utan allt kan man kolla i mobilen. Man kan kolla specifika träningspass, hur pulsen låg, hur rutten såg ut eller hur man sovit under natten. Man kan även ha koll på hur långt man sprungit totalt eller hur många timmar man har spenderat i gymmet. Det enda jag inte gillar med varken appen eller datorn är att man bara kan se mellantider på passet. Om jag sprungit 10km så kan jag se för varje kilometer hur lång tid den kilometern tagit, men jag kan inte se hur lång tid det tog att springa 5km, då måste jag räkna ihop varje kilometer för sig. Med RunKeeper kan man se både mellantider och hur lång tid det tagit från start till en viss delsträcka.
 
 
I det stora hela är jag riktigt nöjd med klockan! Sen jag fick klockan har jag bara haft den av två gånger, och båda gångerna saknade jag den. Den har blivit som ett andra jag! Vissa funktioner gillar jag massor medan jag skulle vilja ändra på en del, men så är det väl med allt. Men om jag ska rekommendera er en klocka så skulle jag välja en TomTom. Jag lägger hellre ner lite extra pengar för att få träningsklocka OCH aktivitetsarmband i ett, än att bara ha en träningsklocka. Skulle jag köpa en ny klocka nu skulle jag nog ändå välja den modellen jag har fast utan musikfunktionen, alltså en TomTom Spark Cardio.
 
TomTom har flera olika sorters klockor och för olika ändamål. Den jag har, Spark, är en fitnessklocka och kan alltså änvändas till flera sporter (främst triathlon-sporterna + gym) och är också den enda som har aktivitets- och sömnregistrering samt är vattentät. Sen finns det en som heter Runner som alltså är en enkom löparklocka och en för golf som heter Golfer.
Både Spark och Runner har fyra klockor att välja på. Standard som inte har några extra finesser, Cardio som betyder inbyggd pulsmätare, Music som betyder att man kan lagra musik på den och Cardio + Music som alltså betyder att den både har inbyggd pulsmätare och musikfunktion.
 
Dessutom kan man köpa till en del tillbehör. Utöver en uppsjö av olika armband kan man köpa till ett fäste till cykeln eller golfvagnen, laddare och reseladdare av olika slag, pulsband och kadens- och hastighetssensor till cykeln. Dom har alltså allt man behöver och lite till! Själv är jag rätt sugen på att köpa till kadens- och hastighetsmätare till cykeln och ev ett fäste för klockan. Men vi får väl se.
 
 
Har ni några andra frågor om klockan är det bara att höra av sig!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0