Sanatoriet i Sandträsk

I somras så drog vi iväg till Sanatoriet i Sandträsk en fredagkväll. För drygt 100 år sen så öppnades det, då fick folk runt om i landet som hade drabbats av tuberkulos komma dit och få vård. Totalt bodde där ca 34000 människor och hälften av dom dog där. Efter det blev det ett hem för funktionshindrade och på 90-talet var det ett hälsohem. Numera står det tomt och har gjort så ganska länge.


Grejen med Sanatoriet är att det spökar där! Så från våren och fram tills halloween ungefär så hålls det guidade turer där. Historiemässigt är det jätteintressant, man får veta mycket om Sanatoriets historia. Sen att han även berättar egenupplevda historier och andas upplevelser om spöken och sånt gör det bara ännu mer spännande! Vi fick även se bilder som han och andra tagit där man kan se ansikten och skepnader i skumrasket. Så vill ni höra bra historia och spökhistorier så rekommenderar jag ett besök där! Kostar 100:- för vuxna och barn är gratis.

Entrén till Sanatoriet
I den här ugnen eldade man upp en hel flicka för att hon var så sjuk och smittsam (hon var naturligtvis redan död innan dess)
Vacker målning i det forna kylrummet, där stod kistorna och väntade på transport

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0