Elsa 6 månader

Tänk att lilla damen redan har hunnit bli ett halvår! Samtidigt som det känns som att hon nyss kom så känns det som en evighets sen. Hon har liksom alltid funnits här! Världens snällaste och finaste Elsa-gumma!
 
Precis på hennes halvårsdag hade vi tid på BVC för 6-månaders kontrollen tillsammans med läkaren. Vet inte riktigt allt dom kollar då, men hon klämde och kände på henne och sa ingenting så allt måste ju vara bra. Hon testade även om hon är med genom att tappa en leksak framför henne och hon tittade och sökte efter den så det blev hon också godkänd på!
 
Längdmässigt har hon växt med mesta den här månaden, hela 3cm! Så nu är hon 66,5cm lång. Tror även hon kom upp på normalkurvan igen i och med det. Viktmässigt följer hon sin egen kurva, lite under normal. Jag gissade kvällen innan vi var dit att hon skulle väga mellan 7,2-7,3 kg. Måste säga att jag prickade exakt, för vikten var nämligen 7250g! Huvudet följer också sin kurva, lite under medel men det har den varit hela tiden. Det är nog den kurvan som är mest exakt, vikten och längden har ibland gått upp lite eller ner lite, även om det är med små marginaler.
 
 
Hur är våran 6-månaders nu då? Hon är fortfarande lika nöjd och glad som hon alltid har varit! Hon kan, enligt våra mått mätt, vara något mer gnällig än vad hon tidigare varit, men det är marginellt och inte något som andra föräldrar skulle märka av eller kalla gnäll. Hon leker stundvis i sitt babygym men helst sitter hon med vid bordet och leker där. Ibland när hon är gnällig, även fast hon är hos någon av oss, så blir hon glad då man sätter henne vid bordet eller i babysittern. Hon har upptäckt sin spegelbild och skrattar och pratar med den. Hon har öven utvecklat språket och istället för bara joller så säger hon dadada. Hon hade även en period i början av månaden då hon pruttade med munnen, hur sött som helst men lite blött med allt spott!
Äter gör hon, vår duktiga tjej! Har gjort pasta och köttfärssås och kycklinggryta med ananas och couscous, båda smaskar hon i sig utan problem! Hon har även testat lite lax och det gick bra även det. Hon äter ca 1 dl mat till både lunch och middag och innan läggdags blir det en portion havregröt. Däremellan ammar hon fortfarande.
Nätterna har en period varit väldigt jobbiga då hon bara har vridit och vänt på sig och inte riktigt kommit till ro. hon är inte vaken men sömnen blir ju inte så kvalitativ när man inte ligger stilla. Så vi har haft det lite tröttsamt här hemma ett tag, men det börjar bli bättre nu. Ganska häftigt egentligen hur kroppen vänjer sig. Förr skulle man ha varit en zombie om man inte fått sova en hel natt på några nätter. Nu är det vardag och man är inte tröttare dagtid än vad man var innan Elsa kom, förutsatt att vi har haft vanliga nätter. Dvs att hon sovit lugnt och ätit ca 3 gånger på natten. 
Hon har som sagt hunnit få sina två första tänder och inte ett pip gjorde hon då dom skulle ute. Samma med myggbetten hon fått, hon har inte brytt sig om dom. Himla skönt det! Magen är inte riktigt i ordning, hon är ofta hård och får ta i för kung och fosterland för en liten älglort. Men samma där, tur hon inte är speciellt brydd om det.
 
 
Utvecklingsmässigt så har språket utvecklat sig som jag skrev, hon pratar med olika ljud. Hon är bättre på avståndsbedömning då hon ska kreppa om saker och hon kan flytta saker från ena handen till den andra. Hon har inte lärt sig sitta eller hasa sig fram än, men jag tror att sittandet fixar hon nog snart, en månads träning så kanske hon har rott det i hamn. Hon har inte börjat bli rädd för någon än, vem som helst vi ger henne till går bra. Vi har även hunnit flyga med henne och hon skötte sig exemplariskt!
 
Nästa BVC-kontroll tror jag blir vid 8 månader, men vi skulle få en kallelse. Det var inte vår vanliga BVC-sköterska som var med sist eftersom hon hade hunnit gå på semester, i stället fick vi träffa grannen som jobbar på distriktet. Så vi får se när nästa besök blir. Lite tråkigt att det inte blir månadsvis längre, är ju så spännande att se hur hennes längd och vikt är!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0