Att leva med en 1-åring

Nu är det snart en månad sen hon fyllde 1 år vår lilla tjej! Eller stora tjej kanske jag skulle säga, känns som att det händer så mycket nu!

Maten
Hon hade en period nyss på ca en vecka där hon vägrade äta både frukost och kvällsmat, frustrerande för mamman men det var bara sluta truga och inse att hon äter då hon blir hungrig. Tack och lov åt hon lunch och middag bättre än någonsin!
Nu äter hon alla måltider igen. Men tro inte att hon äter om hon inte får ha en egen sked dom gånger vi matar henne. Typ gröt och burkmat. Och den maten flyger lite varstans i köket. Så man får torka barn, sig själv, stol, bord, golv och ibland även köksskåpar från matrester! Men experterna säger ju att det ska få vara kladdigt och kletigt vid matbordet, det är så dom lär sig!

Lekar
Hon kan verkligen leka med allt möjligt den här damen! Hon har två kloss-clowner som hon gärna plockar av och på. Gosa med gosedjur är också en mysig lek, det har hon fått av sin mamma! Att riva torn man bygger upp är roligt, sjunga favvolåten Imse Vimse Spindel med rörelser är skoj och att slå vilt på spikbrädorna! Hon kan leka så bra på egen hand vissa stunder, ibland ska vi gärna sitta med men hon leker mestadels själv och ibland så ska man göra allt åt henne. Typ som att spela på xylofonen. Kökslådorna plockas fortfarande ut och verkar vara nästan lika kul nu som när hon började med det vid 8-9 månaders ålder. Riva ut klädlådorna i hallen och möblera om skostället står rätt högt i kurs också. Och disk- och tvättmaskin såklart!

(null)
Såhär kan det se ut när man få plocka av och på lilla clownen själv! Duktiga tjejen!

Humör
För det mesta är hon på gott och glatt humör, men visst kan hon vara rätt bestämd ibland också! Får hon inte göra det hon vill så kan hon tjuta till men det går oftast över på en mycket kort stund.

Sömn
Vi har verkligen fått till en så bra sömnrutin nu att det känns overkligt! Sista (minst) 2 veckorna har hon lagt sig vid 20 och somnat i princip direkt och sover till ca 8:30! Hur drömmigt är inte det säg! Vågar nästan inte outa det för då skiter det sig väl.
Vi brukar vid 19:30 äta kvällsgröt. Medan den ena föräldern badar en grötig unge plockar den andra ihop leksaker och städar upp i köket, släcker ner och gör i ordning sängen. Så när barnet är badat, fått på sig pyjamas och borstat tänderna är det verkligen nedsläckt och lugnt i huset och hon får ro att somna tryggt.
Före nyår hade vi en period som var så jobbig då hon antingen hade svårt att somna eller så somnade hon direkt men vaknade 40min senare och var svår att söva om. Inte kul! Visst kan det stöka till ibland någon kväll eller som förra natten då hon var vaken typ 2h i sträck. Dom gånger hon har vakennätter så kan hon ligga stilla och tyst en stund för att sen börja gnälla och röras. Så blir hon stilla en stund så man tror hon somnat och så börjas det om. Ofta håller det på i 2 timmar (minst) och det spelar ingen roll vad man gör. Dessutom är hon ett barn som inte gärna somnar i famnen på en. Hon är gärna i ens famn men det är samma där, hon kan mysa i famnen en stund och sen får hon panik och börjar gnälla och gno. Det är tur det inte händer så ofta! För det mesta sover hon 12h i sträck nattetid! Kan gnälla/gråta till i sömnen men inte mer. Så tacksam för det!

(null)
Damen med sovstil a la Pippi!

Livet med vår ettåring är verkligen toppen! Den finaste tjejen man kan få, hon fick vi! Lyckliga oss! Älskar dig Lillis!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0