Klättringskursen

Igår var jag iväg på en klättringskurs med storebror och en kompis åt han. Vi fick se på lite utrustning och lära oss knyta knopar. Eller, egentligen var det bara en enda knop/knut vi fick lära oss, nämligen en överhandsknop i åtta med ögla.Då man knyter så gör man först en åtta (antar att ni ser att den ser ut som en åtta). Sedan trär man in ena änden i två öglor i selen. Så öglan som är ovaför knuten hamnar alltså i selen. Då man gjort det ska man fara tillbaka med änden genom åttan, man följer alltså bara repet tillbaka. I slutet ska man bara göra en vanlig knut, den ska fungera som stoppknut. Är egentligen mest till för att se så den ändan av repet inte är för kort. Kan man göra en knut är den inte det.

Så, det första var alltså att lära sig slå knopen. När vi kunde det fick vi ta på oss en sele och knyta in oss. Alltså slå knopen ihop med selen. Och när vi kunde det så fick vi gå ihop två och två och så lära oss att säkra. En knöt in sig medan den andra fick dra rep och stoppa. Sedan var det dags att prova klättra! Eller, egentligen skulle vi träna oss på att säkra och inte klättra. Den som står nere på backen måste ju hela tiden dra in repet, för ju högre upp man klättrar, ju kortare rep behöver man (repet går genom en hake i taket). Så då fick vi prova klättra upp någon meter och så släppa taget, så den som säkrade fick känna hur det känns, och hur tungt det är. Och så fira ner en.

Riktigt kul! Ska gå andra delen av kursen till veckan förhoppninsgvis. Och sedan blir det nog att lösa ett årskort, så kan man fara och klättra när man vill.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0