D-vitamin

Som ni kanske har märkt så pratas det väldigt mycket om D-vitamin i både TV och tidningar. Forskarna har kommit fram till att vi nordbor får i oss alldeles för lite D-vitamin under vinterhalvåret, så vi borde alla äta D-vitamin i form av tillskott. För vi får inte i oss tillräckligt genom maten som kanske många tror. Och att vistas ute under dom få ljusa timmar vi har under vintern är inte heller det tillräckligt.
 
D-vitaminbrist kan enligt forskning leda till:
Infektionssjukdomar
Depression
Cancer
Hjärtsjukdom
Benskörhet
Autism
Generell värk/fibromyalgi
Övervikt
 
82% av alla ungdomar i Norrbotten har brist på D-vitamin efter vintern och hela 62% av alla 8-åringar i Göteborgstrakten. Då är dom flesta 8-åringar ute väldigt mycket, både vinter som sommar, och mer än hälften lider av D-vitaminbrist.
 
Dom flesta vet att man, genom att vistas ute i solen, får i sig D-vitamin. Ja, detta stämmer, du behöver bara vistas ute i 15-30 minuter. MEN, här i SVerige får vi bara i oss tillräckligt om vi vistas ute mitt på dagen då solen är som starkast under Maj - Augusti månad. Dessutom ska du vara så lättklädd som möjligt och inte använda solskydd dessa minuter. Alltså, att sitta och dricka sitt morgonkaffe fullt (eller nästan fullt) påklädd i solen ger dig inte det D-vitamin du behöver. Är du i stället ute i solen i bara badkläder i max 30 minuter vid 13-tiden på dagen utan att ha smörjt in dig, då klarar du dig på det D-vitaminet kroppen lägger på sig just då i flera dagar!
 
Men hur gör vi då resterande 8 månader? Äter D-vitamin i form av kosttillskott! Så enkelt är det. Maten vi äter ger oss inte det vi behöver. En vuxen människa bör få i sig 2000-5000 IE dagligen.
 
Några livsmedel som innehåller 2000 IE:
35 st ägg om dagen.
350 g fet fisk per dag.
13 l mellan- eller lättmjölk dagligen. Standardmjölken berikas tyvärr inte med D-vitamin som det mellan- och lättmjölk gör.
500 g margarin om dagen.
 
Som ni ser så finns det ingen som kan äta så här mycket för att klara sig undan D-vitaminbrist. Om du nu inte vill äta lax och makrill till både frukost, lunch och middag. Men jag tror ingen människa skulle vilja det. Men ett tips är såklart att äta mer fet fisk under vintern än vad man i vanliga fall gör. ch fisk gör en smart, var det inte så?!
 
Så, nu tycker jag att vi alla vallfärdar till Apoteken runt om i Svergie och tömmer deras D-vitaminlager, så får vi alla må bra i vinter!

Kommentarer
Postat av: Caroline Nilsson

Mycket intressant läsning! Bra att du skriver om det så informationen når ut till fler :)

2013-10-10 @ 23:46:46
URL: http://nilssonphoto.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0