Hermelinen

Idag kom äntligen dagen jag väntat på sen i början på april. Hade bokat en tid hos en fysioterapeut som specialiserat sig inom fotproblem, så tänkte att här kanske man verkligen får rätt hjälp. Har bara hört posotivt om Hermelinen så det kändes rätt tryggt ändå.
 
 
 
 
Jag fick börja med att berätta vad jag hade för problem och hur jag fick dom. Sedan tittade han på fötterna när jag stod, börje på knäna och gick, som jag fått göra så många gånger förut. Och han konstatera det alla andra kostaterat, att jag pronerar. Men enligt honom så pronerar 999 av 1000, att det är människans normala sätt att gå. Sen är det väl olika från person till person hur mycket man känner av det och hur mycket problem man får av det.
Efter det fick jag sätta mig på britsen och han undersökte fötterna. Han klämde på dom, vred och vände och petade litegrann. Så upptäckte han att min onda/besvärliga vänsterfot är betydligt mer rörlig än vad min högra är. Han kunde vrida både in och ut foten mer på vänster än på höger. Och när jag satt avslappnat så vek vänsterfoten sig mer inåt än den högra. Dessutom kände han ledbanden på utsidan av fotleden mycket lättare på höger än på vänster. Så problemen kommer kanske delvis från att min vänsterfot är mer slapp än högerfoten, plus då att jag över belastat den. För han märkte klart och tydligt att plantar fasciian (senan som går mitt under foten och som jag har mest ont i) är irriterad och svullen.
 
Hur ska detta då behandlas? För det första så ska jag genomgå en stötvågsbehandling i ca 5 veckor, fick första behandlingen idag och ska tillbaka på tisdag för nästa behandling. Sen går jag på semester så då går det 2 veckor till nästa besök. För det andra så ska jag göra lite sjukgymnastik varje kväll, närmare bestämt 3 olika övningar. Den första är då man har en handduk på golvet och man försöker knöla in den under foten med hjälp av tårna. Jag ska göra detta i ca 3 min, och gärna arbeta hårt så jag nästan får kramp. Övning två så ska jag ha foten stilla i golvet och lyfta upp hålfoten, det är svårare än vad det låter. För man ska inte använda tårna som det lätt blir att man gör, utan bara lyfta hålfoten rakt upp. Sista övningen blir att rulla med en taggboll under foten. Totalt ska det ta ca 5 minuter att göra allt. Lätt som en plätt då man ser TV varenda kväll!
För det tredje ska jag ha foten tejpad. I hur många veckor vet jag inte, men det får jag väl fråga han nästa gång. Han visade en tejpning som enbart är under foten, tack och lov! Han sa att det finns flera olika sätt att tejpa foten på, vilket sätt jag gjorde på spelade inte så stor roll bara den var tejpad. För skulle jag tejpa som jag haft tejpat förut så skulle jag ha haft tejp på foten och benet och det blir inte snygga solränder då man är utomlands!
För det fjärdje och sista så måste jag ringa BOTen och säga att jag inte är nöjd med sulorna och hoppas att dom kan göra om dom. Och får jag inte dom så dom blir bra så kan fysioterapeuten göra nya sulor åt mig. Men jag vågar inte ens tänka på vad dom kan kosta. Känns nog hemskt att jag har sulor för 1600:- som jag får ont i fötterna av. Så ska försöka komma ihåg att ringa imorgon och prata med BOTen.
 
Så nu hoppas jag verkligen på detta och att det ska ge med sig. För jag vill ju kunna springa i sommar! Om så bara 5km, men det är alltid något! Berättade för honom som det var att jag ska cykla VR om en månad och om jag fick det. Så tänkte han en stund innan han frågade om jag hade cykelskor. Jo, det har jag, svarade jag. Ja, då var det fritt fram att cykla! Puh!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0