Kroppen so far

Kroppen går ju igenom en enorm förändring i och med graviditeten och förlossningen. Först ska ett nytt liv tillverkas och gro och växa, det är hormoner överallt och sen ska kroppen ändra på sig och förbereda sig inför vad som komma skall. Sen har vi själva förlossningen då den där lilla människan, som just då inte känns så liten, ska komma ut ur det där lilla, lilla hålet det för 9 månader sen kom in genom. Kroppen öppnar upp sig och efter mycket smärta och kämpande ligger det där lilla älskade livet på ens bröst i stället för innanför naveln. En helt fantastiskt känsla och upplevelse!

Men det slutar ju inte där, utan nu ska kroppen återgå till sitt normala, icke-gravida, tillstånd igen. Och det är mycket som händer även då. Lägg till att du har ett barn att ta hand om, och ammar man så är det mycket mer som sker i kroppen.


Det är rätt häftigt att kvinnokroppen fungerar som den gör, att den kan förvandlas så mycket fram och tillbaka och ändå håller ihop (för det mesta)! Även om det tar tid för den, så återgår den till sitt ursprungstillstånd. Det kan ta upp till ett år innan kroppen har läkt helt efter en graviditet och förlossning, så man ska inte skynda på den för mycket. För visst kan man hjälpa kroppen att hitta tillbaka.


(null)

Dagen innan, 12h efter och 1 vecka efter förlossningen.


Jag måste säga att jag har haft tur! Både under graviditeten då dom egentliga krämporna jag hade var lite illamående i början och halsbränna i slutet. I övrigt mådde jag tiptop och hade inte ont någonstans! Förlossningen gick snabbt och kroppen höll ihop bra! Och nu efteråt har jag mått prima! Lite så där oförskämt bra faktiskt! Och amningen fungerar som den ska! Lägg till det att flickan är så snäll och sköter sig exemplariskt! Och som grädden på moset så har kroppen gått ihop väldigt snabbt och jag har efter bara en månad gått ner i princip allt jag gick upp, det saknas ett knappt kilo! Så jag kan inte annat än säga att jag har haft tur!


(null)

12h efter, 1 vecka efter och 1 månad efter förlossningen.

Jag vill absolut inte stressa upp eller hetsa andra mammor därute som inte har haft samma tur som jag. För jag har verkligen inte gjort någonting för att ha gått ihop och gått ner så bra som jag har gjort! Jag har sedan hon föddes ätit godis och fikat varje dag, suttit/legat i soffan i princip hela dagarna och myst framför TVn med Elsa och promenaderna har inte varit många. Första veckan inga alls och efter det max 2 per vecka skulle jag tro. Så jag har inte aktivt jobbat för att gå ner i vikt utan kroppen har skött det själv. Tror det är en blandning av tur, hög förbränning och amning som har gjort det.

Första "träningen" var idag faktiskt, då jag var ut och skottade bort plogvallen som traktorn öst upp. Tog det lugnt och försiktigt så kroppen skulle hänga med, men kan då säga att jag hade då inte orkat arbeta hårdare eller fortare för flåset och styrkan är som bortblåst! Längtar till efterkontrollen och ett förhoppningsvis OK därifrån, så kan jag återgå till gymmet lite smått. Kan säga att nu när man ser så många träna på och även Stefan börjat om igen så saknar jag det verkligen! Jag kommer naturligtvis inte börja tungt utan det blir lite lätt och främst överkropp och bra övningar för bäckenbotten. Och då kanske promenaderna blir lättare att leta sig ut på också, så kanske flåset sakta men säkert kommer tillbaka.
Nåt annat jag längtar efter är skidåkningen, så jag hoppas kunna återuppta det också så fort jag får OK, det är ju skonsam träning för kroppen också!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0